Trots en kinesisk bank som trumfkort lyckades inte Saab-vd:n Victor Muller få med sig de andra spelarna. Det kom inga lönepengar från Kina. Och General Motors lät sig inte ruckas.

Saabs ägarbolag Swedish Automobile (Swan) bekräftade på måndagen att det förs diskussioner med biltillverkaren Youngman och en kinesisk bank om en ägarandel i Swan, där Muller är storägare. Vilken bank det rör sig om är oklart.

Det nya upplägget förhandlades fram för att få loss pengar till lönerna och få klartecken från General Motors, som inte accepterade de tidigare planerna där Youngman och Pang Da skulle ta över Saab till hundra procent.

Men GM håller fast vid sitt uttalande från 7 november: man släpper inte ifrån sig tekniklicenserna till Saabmodellerna.

– Ingenting har hänt som har gjort att vi har ändrat vår ståndpunkt, säger GM:s talesperson James Cain och tillägger att han inte har sett något nytt konkret förslag presenteras.

Victor Muller skriver i ett sms till TT att han inte fått någon reaktion från GM. Diskussionerna med Youngman fortsätter. Under allt större tidspress.

De anställda tvingades uppleva ännu en dag i ovisshet. Novemberlönen är över en vecka försenad.

– Mesta oron är att vi inte får några besked, säger Per Bränneby, ordförande för Akademikerföreningen/Sveriges ingenjörer på Saab.

Tre av facken har skickat betalningsuppmaningar till Saab och därmed satt i gång klockan mot en konkursansökan. Vid en konkurs får de anställda, precis som de fick i början av rekonstruktionen, betalt från den statliga lönegarantin.

Rekonstruktören Guy Lofalk har inte gått att nå, men han hade på måndagseftermiddagen inte skickat in någon begäran om att rekonstruktionen ska upphöra.

Samtidigt har det frostat till sig allt mer mellan Lofalk och Swan. I ett mejl till svenska regeringen vill Swans styrelseordförande Hans Hugenholtz ha ett möte med regeringsrepresentanter för att diskutera Saab. Bifogat finns ett brev ställt till Lofalk där han anklagas för att genom sin inblandning i ägarfrågan ha skadat Saab.

– Vi har inte tagit ställning till om vi ska ha ett möte, säger Hans G Pettersson, ämnesråd på näringsdepartementet.

Uppgifter om att regeringen agerat för att få bort Victor Muller från ett framtida Saab avfärdas av Kenneth Hultgren, pressekreterare hos näringsminister Annie Lööf (C).

– Det som har figurerat i media under helgen är ren ryktesspridning, säger han.