Foto: Jessica Gow

Ulf Bengtsson, Sveriges Ingengörer, Cecilia Fahlberg, Unionen, Per-Olof Sjöö, GS, Stefan Löfven, IF Metall och Hans-Olof Nilsson, Livs talar med pressen.

Fackförbunden säger nej till medlarnas bud om ett nytt avtal på industrins område.

”Den föreslagna löneökningsnivån på 2,4% i årstakt är alldeles för låg”, skriver Livsmedelsarbetarförbundet ordförande Hans-Olof Nilsson i en kommentar.

Även Sveriges Ingenjörer, IF Metall, Unionen och GS säger nej.

Innan LO-facken i industrin meddelade sitt nej till opo – de oberoende ordförandena – berättade de om budet och sitt ställningstagande för LO-styrelsen. Industrifacken fick då fullt stöd för ställningstagande av de andra LO-förbunden.

Arbetsgivarna har ingen förståelse för fackens nej.

– Jag förstår inte det, vi ser att ekonomin är svår nu, säger Åke Svensson, vd för Teknikföretagen.

Han klargör dock att arbetsgivarna säger ja till budet, men inte för att budet skulle vara särskilt lågt.

– Vi behöver förutsättningar fastslagna för industrin, säger Svensson.

Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe vill inte gå med på att arbetsgivarna nu lagt ett golv för de fortsatta förhandlingarna. Om det blir stökigt behöver inte detta ja längre gälla. Och han pekar också på att överenskommelsen om försäkringar mellan LO och Svenskt Näringsliv är preliminär. Om den ska bli verklighet beror på hur de fortsatta industriförhandlingarna går.

Vid en pressträff på onsdagskvällen klargjorde industrifacken att de gemensamt har beslutat att säga nej till de opartiska ordförandenas framställan.

– Budet är för lågt helt enkelt, säger Stefan Löfvén, ordförande för IF Metall.

Facken anser att både riksbankens inflationsmål och företagens konkurrenskraft klarar högre nivåer än de 2,6 procent på 13 månader som låg i budet, vilket enligt Löfvén bara är 65 procent av fackens ursprungliga krav.

– Det säger sig självt att det är för lågt, säger Löfvén.

Ulf Bengtsson, ordförande i Sveriges Ingenjörer, tycker inte att finanskrisen i Europa ska dra ner de möjliga svenska löneökningarna.

– Man ska också komma ihåg att våra handelspartners inte är de som är i kris, säger han.

De fackliga företrädarna påpekade också att i nuvarande läge kommer sju dagar att följa där arbetsgivarna och facken kan ha kontakt med varandra via de opartiska ordförandena.

– Vi har inte för avsikt att varsla i morgon, säger Stefan Löfven.

– Men med tiden blir det ju ett allt allvarligare läge, fortsätter han.

Cecilia Fahlberg, ordförande för Unionen, påpekar att förslaget inte heller innehöll några jämställdhetsåtgärder.

– Det är ett tunt förslag, säger hon.

Från och med i morgon, torsdag, är det avtalslöst inom industrin, men det finns inga närförestående planer på konflikt bland facken. Först blir det partsgemensamma överläggningar och när facken ser vad de kan ge eller inte ge kan det bli aktuellt att ta ställning till konfliktvarsel.

– En förutsättning för att vi ska skriva på något avtal är att försäkringsöverenskommelsen finns med, säger Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare.

Ingen av företrädarna för facken inom industrin vill säga  var gränsen går för att acceptera ett nytt avtal. Det har däremot Janne Rudén, Sekos ordförande en bestämd uppfattning om:

– Tre procent är en magisk gräns för mig.

Göran Jacobsson

Johanna Wreder