Trots starkt motstånd från arbetarna och facket förlängde Kronfågel arbetsdagen från nio timmar till tio. Det är ett brott mot kollektivavtalet, slår facket fast och stämmer bolaget i Arbetsdomstolen.

Vintern 2011 ville Kronfågel i Valla i närheten av Katrineholm införa tiotimmarspass på avdelningen slakt/rens på grund av överfyllda lager. Till en början ansåg Livsklubben att arbetspassen skulle bli för långa, men eftersom det inte gick att bygga större lager gick man med på ett avsteg från kollektivavtalet under en testperiod på fem veckor.

När fem veckor hade gått kallade arbetsgivaren till förhandling och meddelade att tiotimmarsdagen skulle behållas. Eftersom en majoritet av arbetarna ansåg att de inte orkade med så långa arbetsdagar sade klubben nej till en fortsättning. Facket föreslog i stället att tvåskift skulle införas, men det avvisades av arbetsgivaren.

Under de fortsatta förhandlingarna förklarade klubben återigen att arbetarna inte orkade av hälsoskäl, eftersom de måste lägga sig senast klockan 20.00 för att gå upp 03.00 på morgonen för att börja arbeta klockan 04.00. Men bolaget vägrade sänka arbetstiden till nio timmar med motiveringen att testperioden gällde så länge det pågick förhandlingar. Först i början av maj gick arbetsgivaren med på att tiotimmarsschemat skulle upphöra.

Livs yrkar 100 000 kronor i allmänt skadestånd till förbundet, och 10 000 kronor vardera till 22 anställda.

Så här säger Livsmedelsavtalet:

”Om parterna inte träffat någon överenskommelse om arbetstid, är den ordinariearbetstiden högst nio timmar per arbetspass under högst fem arbetspass per vecka”.

”(…)Vid fastställande av arbetstidsschema ska hänsyn tas till såväl företagens behov av att bedriva en effektiv, rationell, kundanpassad och konkurrenskraftig verksamhet, som arbetstagarnas berättigade intressen, såsom familj, hälsa och möjligheterna att ta sig till och från arbetsplatsen (…)”.