Polisen i Göteborg har inlett en förundersökning mot Helge Olsen, vd för Olsen & Terra. Orsaken är att åkeriet satte norska skyltar på Volvos nya dragbilar.

Därmed är det osäkert om bilarna var försäkrade i Sverige. En ny dragbil är värd mellan 800 000 kronor och en miljon.

Anders Granath är gruppchef vid en av polisens vägkontrollgrupper i Göteborg. Han var med när polisen stoppade fem eller sex norskskyltade nya Volvochassin utanför fabriken i Tuve klockan sex en morgon i juni.

– Bilarna var försäkrade i Norge. Vi tyckte att det var underligt. Det är inte ok att försäkra en svensk bil i ett annat land, men den delen är inte fullt utredd. Det är inte polisens sak, säger han och fortsätter:

– Vi tog kontakt med Volvo. De är ägare till fordonen. Vi frågade vilka försäkringar som gäller. Det fick upp deras puls.

Vid ett senare tillfälle stoppade polisen en eller ett par nytillverkade dragbilar från Volvo med tyska skyltar. Enligt Anders Granath är lagstiftningen tydlig. Det ska sitta svenska skyltar på svenska fordon.

Helge Olsen tolkar inte lagen på samma sätt.

– Jag anser fortfarande att vi har rätt att köra i Sverige med norska skyltar. Men visst, jag kan ha missförstått lagen. I så fall får jag stå till svars för det, säger han.

Sverige, Norge, Danmark och Finland har ett avtal. Enligt Helge Olsen innebär det att samtliga nordiska skyltar gäller i alla fyra länderna.

Polisen i Göteborg håller inte med.

– Det är lite hysteriskt. Vi har kört med norska skyltar i Sverige i över 40 år och stoppats hundratals gånger. Skyltarna har aldrig varit något problem; inte förrän vi började köra åt Volvo i Göteborg, förklarar Helge Olsen.

Olsen & Terra skyltade om den 23 juni. Sedan dess sitter svenska skyltar på Volvos nya dragbilar. Skyltarna måste vara registrerade på ett svenskt företag. Olsen & Terras svenska föregångare Terra Transport Scandinavia AB kom väl till pass.

Skyltarna är så kallade saluvagnsskyltar. De får användas på nya bilar som är på väg exempelvis till kund eller till en bilhandlare. Skyltarna är gröna. Nya bilar har bara en grön skylt bak.