Med en inkomst på 33,8 miljoner kronor toppar Dometics vd, Fredrik Möller, inkomstlistan för direktörer. Han tjänar 116 gånger mer än metallarna på företagets fabrik i Tidaholm. Och troligen är hans inkomst högre än den sammanlagda lönen för fabrikens 93 anställda.

– Man blir bara matt när man hör det. Det är siffror som knappt är greppbara, säger Mikael Fredriksson, IF Metalls klubbordförande på Dometic Seitz i Tidaholm.

Dometic tillverkar främst produkter till husbilar och husvagnar och drabbades hårt av fordonskrisen 2009. Företaget kördes helt i botten och kunde inte betala sina räntor vilket ledde till att bankerna tog över verksamheten.

Samtidigt som kylskåpstillverkningen i Motala lades ner – och 600 anställda förlorade jobbet – krävde Dometics ledning ett guldkantat avtal för att stanna kvar i företaget. Avtalet sades då vara värt runt 800 miljoner kronor, enligt uppgifter i olika medier.

– Bankerna var väldigt rädda att ledningen skulle sluta så de godtog kraven. Vi vet egentligen inte vad avtalen innehöll, men det var en massa pengar och bonusar i alla fall, säger Mikael Fredriksson.

För honom och de 75 metallarbetarna på Dometic Seitz är nivån på Fredrik Möllers inkomst en nyhet.

– Man vet ju inte sådant där om dem i Stockholm, Fredrik Möller har aldrig ens varit här. Men det känns extra märkligt att han får så mycket med tanke på de sparkrav som ständigt ligger på oss som jobbar här.

Det är troligen utformningen av avtalet som slöts med bankerna som gör att Fredrik Möller rusar från 78:e plats på direktörslistan 2009, då med en inkomst på 4,2 miljoner, till en topplacering förra året. Under ett år ökades hans inkomster med 700 procent.

– Jag tror att vi fick nöja oss med en 1,3 procent förra året om jag mins rätt. Det fanns ju inga pengar på grund av krisen, säger Mikael Fredriksson.

Vad som är en rimlig förtjänst för en vd i ett storbolag kan han inte svara på, men att någon skulle vara värd mer än 100 arbetarlöner har han svårt att tro.

– Om han tjänar tre eller fyra miljoner om året klarar han sig säkert bra. Det skulle kanske kunna vara rimligt också om han ser till att företaget går bra och att jobben tryggas.

LO-Tidningen har sökt Fredrik Möller via både mejl och telefon, men han har inte svarat på tidningens frågor. Företagets vice vd Rutger Wachtmeister meddelar dock skriftligt att företaget har som policy att inte kommentera enskilda medarbetares ersättningar.

Fakta

Dometic

Dometic startade som en division inom Electrolux. Huvudkontoret ligger i Solna men nästan all tillverkning sker utomlands i nio olika länder. Förra året hade Dometic i snitt 6 441 anställda.

I Sverige lades företagets kylskåpsfabrik i Motala ner förra året. Den enda tillverkningen som är kvar i Sverige är nu Dometic Seitz i Tidaholm. Där tillverkar 93 anställda fönster och takluckor till husbilar.