Nu är det klart. Elektrikerna blir det första fackförbundet i Sverige som inför en advokatförsäkring för sina medlemmar.

Elektrikernas centrala representantskap sa enhälligt ja, till den nya försäkringen som ska ge medlemmarna rätt till juristhjälp om privatlivet strular. Försäkringen är frivillig och kommer att kosta 60 kronor i månaden. För det får medlemmarna rätt till 15 timmars juridisk rådgivning om året.

Rådgivningen kan handla om det mesta så som att skriva testamente eller äktenskapsförord. Det kan också vara medlemmar som vill ha hjälp att reklamera trasiga varor, säga upp snåriga avtal, eller få hjälp vid skilsmässor eller arvstvister.  Försäkringen gäller dock inte arbetsrättsliga frågor eftersom den hjälpen redan ingår i det fackliga medlemskapet.

Innan beslutet om den nya försäkringen fattades hade Elektrikerna undersökt medlemmarnas intresse i en omröstning via sms och förbundets hemsida där 2 412 medlemmar deltog. Av dem var 60 procent för att försäkringen skulle införas.

– Vi tycker det är en väldigt bra medlemsförmån för våra medlemmar. En modern förmån i tiden. Tror den blir minst lika betydelsefull som den kollektiva hemförsäkring som vi var först med av LO förbunden att införa, säger Jonas Wallin, Elektrikernas förbundsordförande, i en kommentar.

Idén om en advokatförsäkring kommer ifrån Norge, där fyra fackförbund redan infört liknande försäkringar. Nu blir elektrikerna först ut i Sverige med försäkringen som ska börjar gälla i maj.