Phil Ochs från Södermalm, en allvarlig, mer politisk Bengt Sändh eller Joe Hill återfödd som punkare? Alltså en skitförbannad arbetarunge och protestsångare.  ”För jag ärvde pappas kappa när han blev utsliten och dog”, sjunger Johan Johansson, ”och tänker aldrig tappa den kurs min pappas kappa tog” (ur ”Som en psalm”). Vispunkfolkrock (med souljazzigt blås bland gitarrer och trummor). Inget sökande efter originalitet utan mer av enkelhet, rätt på och sjung med. Klistriga melodier som slinker in och fastnar. Texterna är politiska tal och en stunds livssnack vid cafébordet och framförandet fyllt av patos och ilska, kombinerat med sorg över dagens samhälle. Han går till angrepp på Stockholms  makthavare (karaktäriserade med låttiteln ”Skurkar i manschett”), listar folk han inte begriper sig på, synar sig själv som make och far samt uppmanar oss som på varsin kant slåss med väderkvarnar att ryta till i kör.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Svea rikes rivjärn

Artist: Johan Johansson
Skivmärke: Branschen

Lyssna: Nya albumet Svea rikes rivjärn finns på Spotify.
Johan Johansson var också med i ”proggpunkbandet” Strindbergs (och innan dess KSMB). Släktklenoder 82–84, ett samlingsalbum med Strindbergs, kan höras på Spotify.

Johan Johansson på scen när han sjunger  ”Skurkar i manschett” till egen akustisk gitarr, se och hör på YouTube.

Här kan man se och höra Johan när han vid ett arrangemang av organisationen Alfghanistansolidaritet framför ”Jeeesus i dig!”, en annan låt på nya albumet. Finns på YouTube.

Låten ”Dömd” finns också på hans nya album. Se och hör låten framförd på scen i Folkets park, Malmö.  Även detta på YouTube.

Ännu ett scenframträdande: Johan Johansson spelar 12-strängad gitarr och sjunger låten ”Om du överhuvudtaget bryr dig” med extra komp av elbasisten Rickard Donatello.  Också YouTube.