Pensionsbolagens olika antaganden om hur länge du kommer att leva gör att du kan missa hundratusentals kronor i pension.

Det visar Konsumenternas försäkringsbyrå, som har samlat in uppgifter om hur pensionerna portioneras ut från de bolag som du kan välja som förvaltare för din avtalspension.

När du fyller 65 år och börjar ta ut den avtalspension du har tjänat in under ett långt yrkesliv kan den månatliga pensionsutbetalningen bli väldigt olika. Det beror på att pensionsbolagen gör olika antaganden på två punkter:

• Under hur lång tid ska pensionen betalas ut?

Om du antas leva länge blir utbetalning per månad mindre – pensionspengarna ska ju räcka för fler månader. Antagandena om livslängd skiljer sig förbluffande mycket åt mellan bolagen. I AMFs traditionella försäkring, där en stor del av LO-medlemmarna sparar sin avtalspension, räknar man med 20,2 års återstående livslängd för en 65-åring. Men det finns bolag som räknar med så mycket som 28 års återstående livslängd. Och Danica Pension utgår från att pensionen ska betalas ut i 40 år. För att få ut alla dina pensionspengar från Danica måste du alltså leva tills du är 105!

• Hur stor blir avkastningen (räntan) på ditt pensionskapital under den tid pensionen ska betalas ut?

En del bolag gör ett antagande om en viss årlig avkastning – och låter dig få del av denna förmodade avkastning redan från den första månadsutbetalningen. Du får så att säga ut räntan i förskott. Ett argument för det kan vara att du antagligen är piggare när du är 65 än när du är 80, och har större glädje av att få ut avkastningen direkt än att vänta på den.

Andra bolag däremot räknar inte med någon avkastning alls. Skulle det ändå bli en positiv avkastning, så får du den först efter att den faktiskt har flutit in på ditt pensionskonto. Den första månadsutbetalningen när du fyllt 65 innehåller alltså ingen avkastning alls, medan du kan få större utbetalningar i högre ålder.

Sammantagna gör de här båda faktorerna att skillnaderna mellan bolagen i månatlig utbetalning blir groteska, trots att ditt ihopsparade pensionskapital är lika stort. Bolag som räknar med både lång utbetalningstid och låg avkastning fördelar helt enkelt ut en stor del av pensionen sent i livet – då de flesta pensionärer inte lever längre.

Det mest extrema exemplet på detta är Danica Pension. Bolaget gör inte ens ett antagande om återstående livslängd, utan har bestämt att din pension ska betalas ut under 40 år (detta gäller de flesta grupper, bland dem privatanställda LO-medlemmar). Samtidigt utgår Danica från noll procents avkastning på pensionskapitalet under din tid som pensionär.

I räkneexempel som Konsumenternas försäkringsbyrå har gjort blir den månatliga utbetalningen vid 65 års ålder 1 042 kronor från Danica Pension, mot 2 652 kronor från AMF – trots att pensionskapitalet alltså är det samma.

Med en årlig avkastning på 5,5 procent på pensionspengarna stiger visserligen utbetalningarna från Danica med tiden, men det går långsamt. Ännu vid 85 år är utbetalningen från Danica bara 2 515 kronor i månaden, mot 4 459 från AMF.

Marcus Lindenius, pensionsrådgivare på Konsumenternas försäkringsbyrå, ser ett tydligt mönster: De pensionsförvaltare som är vinstutdelande aktiebolag är de som håller inne mest pensionspengar tills genomsnittspensionären har hunnit dö. Pengarna tillfaller då aktieägarna. (I ömsesidiga bolag, som AMF och Folksam, går pensionspengarna från dem som dör tidigt i stället till de ”överlevande” spararnas pensioner.)

Medan pensionsbolagens förvaltningsavgifter har diskuterats mycket tycks deras antaganden om livslängd och avkastning under spararnas tid som pensionärer ha glömts bort när fack och arbetsgivare upphandlat sparalternativ för avtalspensionerna.

– Danica Pension är valbart på nästan alla avtalsområden, säger Marcus Lindenius. Vid upphandlingen har parterna troligen sett till deras låga avgifter. I stället tar Danica in pengarna på annat sätt.

Från och med i dag kan du jämföra pensionsbolagens avgifter, livslängdsantaganden och antaganden om avkastning på Konsumenternas försäkringsbyrås hemsida.