Göran Gustavsson och Amineh Kakabaveh

Foto: Bertil Ericson

Kommunals Göran Gustavsson och Amineh Kakabaveh, Vänsterpartiet, lägger in ett brev till Irans president på ambassadens område.

 

De strejkande och sedan flera år fängslade bussförarna i Iran skulle ha varit kommunalare – om de hade jobbat i Sverige. Med det i bakhuvudet var Göran Gustavsson i lördags en av dem som drog samman människor för att protestera mot att arbetarledare fängslas i Iran.

– Vi vill ha mer rabalder kring det här! Arbetarrörelsen i Iran måste få veta att den har stöd. Vi måste få fler fackliga i Sverige att engagera sig, säger han.

Göran Gustavsson talar då för fyra sektioner av Kommunal i Stockholm. De demonstrerade, tillsammans med exiliranier och deras organisationer samt Vänsterpartiet, utanför iranska ambassaden på Lidingö. Samtidigt hölls protestmöten runt om i Sverige och i världen.

– Resolutionen – som kräver att alla arbetarledare och fackliga aktivister omedelbart ska släppas ur de iranska fängelserna – togs i 17 länder samtidigt, berättar Göran Gustavsson.

Själv petade han in ett brev till landets president genom ambassadens stängsel.

Bussförarstrejken som väckte hans engagemang hölls 2006. Sedan dess sitter två av fackledarna i fängelse: Reza Shahabi och Ebrahim Madadi. Strejkledaren Mansour Osanloo är frigiven, men får inte ta upp sin fackliga verksamhet igen.