Facket på Volvo lastvagnar i Göteborg ordnar i dag ett möte i protest mot att 250 visstidsanställda får sluta.

– Volvo borde ha is i magen. Företaget har gjort så otroliga vinster och kan övervintra. I stället för att säga upp borde företaget sätta in ett helt batteri av åtgärder som att utbilda, minska arbetstiden utan lönesänkning  och förtidspensionera, säger Tomas Johansson, som är ordförande för en av de fyra fackliga grupperna på Tuvefabriken som står bakom protesten.

Tomas Johansson säger att beskedet om att de 250 förlorar sina jobb kom samma dag som företaget också berättade hur stora vinsterna varit den senaste tiden. I förra veckan skickade Volvo ut ett pressmeddelande om att leveranserna av lastbilar ökade med 46 procent under september jämfört med samma månad året innan. Ökningen var 44 procent under tredje kvartalet i år. Nu ska dock företaget minska tillverkningen per dag från 100 till 75 lastbilar.

– Företaget går händelserna i förväg. Det är alldeles för kort väg till avtryckaren, säger Tomas Johansson hos IF Metall.

Johan Jinhage är fabrikschef på anläggningen i Tuve. Han har respekt för att många med visstidskontrakt är oroliga för framtiden. Han tycker att protestmötet var i sin ordning och i företagets anda som går ut på att jobba med dialog.

Han berättar att företaget i dag på förmiddagen beslutat de visstidskontrakt som går ut i december och januari förlängs till mitten av februari. Andra kommer att få arbeta tills deras anställningstid löper ut i mars, april och maj.

– Vi har för stor kapacitet. Om inget händer med orderingången kommer kontrakten för 250 visstidsanställda inte att förlängas under våren, säger fabrikschefen.

Johan Jinhage hänvisar till ledningen för Volvo när det gäller Tomas Johanssons förslag att vinsten ska användas för att behålla folk, utbilda dem och sänka arbetstiden.

På lastvagnsfabriken i Göteborg arbetar 1 600–1 700 metallarbetare och av dem är 370 visstidsanställda. Av dem vill Volvo nu ta bort 250, och på hyttfabriken i Umeå vill företaget också minska antalet visstidsanställda. Sammanlagt är det mellan 400 och 450 som blir av med sina anställningar.

– Vi är skyldiga att kämpa för de visstidsanställda. De är fullvärdiga medlemmar i IF Metall, säger Tomas Johansson.