De visstidsanställda får ta smällen när lastbilsmarknaden bromsar in. Drygt 400 jobb försvinner på Volvo, och något fler på Scania.

Trots att AB Volvo gör miljardvinster meddelade företaget i går att hundratals anställda förlorar sina jobb. Volvo räknar med att Europamarknaden för lastbilar kommer att minska med 10 procent nästa år. Företaget trycker därför på bromsen och mellan 400 och 450 personer får gå i Göteborg och Umeå.

De som tvingas sluta är alla visstidsanställda, och beskedet om neddragningarna var hårt att ta, enligt Mikael Sällström, klubbordförande för IF Metall på Volvo i Göteborg.

– Det är oerhört jobbigt. För oss spelar det ingen roll om det är visstidare eller fast anställda. Det är våra arbetskamrater som tvingas bort, säger han.

Många av de visstidsanställda har dessutom varit fast anställda tidigare. De sades upp under industrikrisen som startade 2008 och har sedan återanställts på visstid. Nu får då igen.

På AB Volvo i Göteborg avslutas kontrakten för ungefär 250 av de totalt 370 visstidsanställda under första kvartalet nästa år. I Umeå drabbas runt 200 personer.

Mikael Sällström är besviken över att det inte finns andra lösningar än att låta personal gå när konjunkturen går ner.

– Vi borde kunna jobba med kompetensutveckling och permittering som man gör nere i Europa, säger han.

IF Metall kräver i årets avtalsrörelse att facket tillsammans med arbetsgivarna gemensamt ska kräva någon form av permitteringslösning av regeringen, så att staten går in och tar en del av kostnaden om de anställda går ner i arbetstid eller får utbildning i konjunktursvackor.

– Vi behöver verkligen en lösning med regeringen, men eftersom den inte finns än får vi se om vi kan göra något eget nu, säger Mikael Sällström.

Även konkurrenten, lastbilstillverkaren Scania, har dragit i handbromsen. Och också där är det de visstidsanställda som får ta smällen.

För två veckor sedan meddelade företaget att 900 av de 1 400 visstidsanställda i Europa inte får förnyade kontrakt. Runt 500 av dem jobbar i Sverige och i Södertälje drabbas mellan 250 och 300 anställda.

– Det är klart att folk är besvikna. Det är aldrig kul att förlora jobbet, säger Niklas Säfström i IF Metalls klubbstyrelse på Scania.

I dag finns drygt 500 visstidsanställda på Scania i Södertälje och de första som får gå i neddragningarna slutar i november.