En av de nittonhundratalsförfattare som gjort mest för att förnya prosakonsten, med romaner som Mrs. Dalloway och Mot fyren. Också hennes dagböcker och essäer har betytt mycket för många, särskilt för dem som själva skriver.

Aktuell med: Kvinnor, översättning Rebecca Alsberg, förord Elisabeth Mansén (Ellerströms). Ett urval essäer om kvinnliga huvudpersoner ur alla tider och samhällsklasser – från Mme de Sevigné till ”arbetarkvinnornas gille”.

Citat: ”Den medfödda energi som inga barnafödslar och stortvättar kan stäcka tycks ha famlat efter och fått tag på gamla exemplar av tidskrifter, hade fastnat för Dickens, hade ställt upp Burns dikter mot ett grytlock för att läsa medan maten tillreddes. De läste vid måltiderna, de läste innan de gick till fabriken. De läste Dickens och Scott och Henry George och Bulwer Lytton och Elle Wheeler Wilcox och Alice Meynell och skulle gärna vilja ’få tag på någon bra historiebok om franska revolutionen, fast inte Carlyles tack’, och Bertrand Russell om Kina, och William Morris och Shelley och Florence Barclay och Samuel Butlers dagböcker – de läste med den hungrande aptitens planlösa girighet, den som proppar i sig kola och kött och kakor och vinäger och champagne, allt i en enda munfull.”
(Ur essän ”Hågkomster från ett möte med arbetarkvinnornas gille”)

Läs också: Den första volymen i Ellerströms förlags serie med Woolfs essäer, London.

Woolf på svenska

* Det lutande tornet: tre essayer
* Din tillgivna Virginia: Virginia Woolfs liv i brev och bilder
* Ett eget rum och andra essäer
* Flush: historien om en hund
* Jacobs rum
* London
* Mellanspel
* Mot fyren
* Mrs Dalloway
* Natt och dag
* Orlando
* Resan ut
* Tre guineas
* Virginia Woolfs samlade noveller och prosaskisser
* Vågorna
* Åren
* Ögonblick av frihet. Dagboksblad 1915-1941 (Rec i LOT)
* Ögonblick av liv