IF Metalls medlemmar på Saab skulle ha fått sina löner igår, men än syns inga pengar till på kontona.

– Vi vet att det inte görs någon lönekörning i dag så vi får inga pengar i dag, säger Håkan Skött, IF Metalls klubbordförande.

När lönerna kommer har han inte fått något besked om, men han hoppas att de anställda ska få sina pengar inom de närmaste dagarna.

Den statliga lönegarantin som täcker lönerna fram till den 21 oktober betalades ut av länsstyrelsen i Västra Götaland i måndags och pengarna ska finnas på Saabs konton. Hur det blir med lönen för de tio dagar i oktober som lönegarantin inte täcker är fortfarande oklart, men Håkan Skött utgår från att Saab kommer att betala sin del.

– Jag har inte hört något annat än att vi får hela lönen när den väl kommer, så det räknar jag med, säger han.

De senaste dagarna har turerna kring Saabs ovissa framtid fortsatt. I söndags sade Saabs ägare Swedish automobile (Swan) upp avtalen med de kinesiska företagen Pang Da och Youngman, för att de inte betalt ut de pengar som företagen lovat Saab under rekonstruktionen.

Saabs vd Victor Muller var också besviken på de bud de kinesiska företagen lagt för att få köpa hela Saab istället för att fullfölja avtalen från i somras som anger att de ska gå in som delägare.

Men de kinesiska företagen anser ändå att avtalen från i somras fortfarande gäller. Parterna träffas nu i förhandlingar för att försöka lösa den uppkomna situationen.

Att kineserna inte vill samverka med Swedish automobile är tillsammans med bristen på pengar också orsaken till att Saabs rekonstruktör begärt att rekonstruktionen ska upphöra. Och senast i morgon klockan 13 måste Saab lämna sitt svar på begäran till tingsrätten, som ska fatta beslut i frågan på fredag.

Håkan Skött säger att han inte vet något om läget för Saab just nu, mer än att förhandlingar pågår med de kinesiska företagen.

– Det är lite rörigt nu, men det har det varit tidigare också och då har det gått bra, så jag hoppas att det löser sig den här gången också, säger han.

Om Tingsrätten beslutar att rekonstruktionen ska fortsätta hålls ett borgenärssammanträde på måndag. Fackförbundet Ledarna har till mötet begärt att en borgenärskommitté med representanter från samtliga fackliga organisationer på Saab ska tillsättas. Även IF Metall kommer att lämna in en sådan begäran, enligt Håkan Skött.

– Vi vill naturligtvis vara med och få insyn i processen. Det är inget konstigt med det utan så var det i förra rekonstruktionen också, säger han.