Vill din fru ta ut skilsmässa? Vägrar affären ta tillbaka din trasiga dator? Är det dags att tänka på testamente? Vardagen är full av juridiska frågor och nu vill Elektrikerna erbjuda sina medlemmar en advokatförsäkring.

För en avgift på 60 kronor i månaden ska Elektrikerförbundets medlemmar kunna få en försäkring som ger dem 15 timmar kostnadsfri juridisk rådgivning om året.

– Det här är ingen försäkring för att få folk att gå till domstol. Det är en försäkring som ger medlemmarna hjälp och rådgivning så att de slipper hamna där, säger Ronny Wenngren, Elektrikernas avtalssekreterare.

Enligt honom är behovet av advokathjälp stort även bland vanliga människor. En del vill skriva testamenten, samboavtal och äktenskapsförord. Andra behöver hjälp att reklamera varor, skriva avtal med hantverkare, eller ansöka om bygglov, men de flesta tänker inte ens tanken att gå till en jurist eftersom det är för dyrt.

Idén om en advokatförsäkring kommer från Norge. Där har ett par förbund redan infört försäkringen som blivit populär bland medlemmarna. I Norge ingår också en timmes kostnadsfri juridisk rådgivning som förmån för alla LO-medlemmar.

– Vi vill gärna vara först i Sverige med att erbjuda våra medlemmar det här. Vi tycker att det är ett bra erbjudande och tror att det finns ett behov, säger Ronny Wenngren.

Om den juridiska rådgivningen inte hjälper och fallen ändå går till domstol täcker försäkringen även de kostnaderna i högre grad än den rättshjälp som ingår i hemförsäkringen.

Brottsmål och skattemål ingår dock inte i försäkringen. Facket ska inte hjälpa folk att skatteplanera, konstaterar Ronny Wenngren. Inte heller arbetsrättsliga frågor täcks av försäkringen eftersom den hjälpen redan ingår i det fackliga medlemskapet.

Tanken är att försäkringen ska vara frivillig för medlemmarna, och avgiften ska därför inte ingå i medlemsavgiften. Just nu pågår en avstämning för att se hur många medlemmar som vill att advokatförsäkringen införs. Än så länge har de flesta sagt ja. Beslutet ska fattas på Elektrikernas representantskap om en månad, och om försäkringen införs kommer Ronny Wenngren inte att tveka en sekund.

– Jag skulle omedelbart teckna försäkringen, även om jag är bevandrad i juridiken i mitt jobb. Det skulle vara skönt att slippa hantera problemen, att kunna släppa dem och lämna över till någon som verkligen kan de här sakerna, säger han.