Härom veckan avslöjades det att News of the World (till råga på allt) betalat anställda på konkurrerande tidningar för att komma åt deras hemliga listor över aktuellt nyhetsstoff. Vad en nyhetsredaktion har på gång lämnar den ju inte ifrån sig frivilligt. Eller? På tidningen The Guardian experimenterar man sedan några dagar med att göra tvärtom. Man lägger ut listorna på nätet (nja, inte det allra hemligaste), liksom namnen på vilken reporter som jobbar med vad, och ber läsarna haka på via twitter, tycka till och kanske bistå. Guardian har redan upptäckt att de live-bloggar de skriver vid viktiga händelser oftast är de mest lästa. Så tänk, skriver en av tidningens redaktörer, om själva processen med att lista ut vad som ska undersökas kan bli en del av själva nyhetsförmedlingen. Han hänvisar till svenska Norran, där redaktionen öppnat ett dagligt chattfönster. Själv tycker jag The Register Citizen i Torrington, Connecticut imponerar allra mest. Tidningen har inrett ett helt café, med öppna nyhetsarkiv, publika datorer och gratis nät, där de håller sina planeringsmöten tillsammans med fikande läsare.

Sven Cahling