Ett starkt yrkesförbund och arbeten som kräver specialutbildning är grunden för ett bra avtal, enligt Elektrikernas biträdande förhandlingschef Arne Dufåker.

Han är inte särskilt förvånad över att installationsavtalet toppar LO-Tidningens lista (tillsammans med Byggnads). Ackordslöner på 185,44 i timmen i snitt, vilket ger 32 270 kronor i månaden, sticker ut. Och de allmänna villkoren förbättras ständigt. Fackets krav leder till tuffa avtalsförhandlingar och ett och annat konfliktvarsel.

I förra avtalsrörelsen blev det lättare för elektriker att nobba traktamentsjobb av familjeskäl, och arbetsgivarnas möjlighet att övervaka de anställda begränsades.

En styrka i avtalet är att inspektionsmeddelanden från Arbetsmiljöverket gäller som kollektivavtal. Facket kan kräva skadestånd om arbetsmiljöbrister inte åtgärdas. Men när det gäller arbetstidsförkortning ligger elektrikerna efter många andra, och mer ledigt är något medlemmarna önskar sig.

Trots att Arne Dufåker kan ses som bäst i förhandlarklassen har han inga tips till andra förbund.

– Jag är övertygad om att de redan gör vad de kan. Det är skoj att vi ligger i toppen, men vi har helt andra, och betydigt bättre, förutsättningar än många andra.