Många unga, sena öppettider och stor omsättning på både personal och företag – det gör villkoren tuffa i krogbranschen.

Med en snittlön på strax under 20 000 hamnar Hotell- och restaurangfacket (HRF) i botten av avtalsligan (i stark konkurrens med Fastighets).

– Att lönerna ligger lågt handlar om synen på servicenäringen. Jobben ses som okvalificerade, men så är det inte.Vi har även högkvalificerade jobb, säger Mats Hansson, avtalssekreterare i HRF.

Många i branschen är unga och nästan var fjärde anställd går på avtalets lägstalön. I dag ligger den på 18 200 för outbildade, vilket Mats Hansson ser som avtalets största styrka.

De dåliga arbetstiderna är svåra att förbättra. Hotell och restauranger måste hålla öppet när andra har stängt.

Branschen består också till stor del av småföretagare och är klart överrepresenterad när det gäller konkurser.
– Det är en rörig bransch och det gör det svårjobbat, säger Mats Hansson.