Bakom ordet ”klimatförändring” (climate change) står den amerikanska republikanen Frank Luntz. Han är politisk PR-konsult, numera knuten till den ökända TV-kanalen Fox News. Men han arbetade tidigare för Bushadministrationen och har skrivit handboken Words That Work (Hyperion) utifrån sina erfarenheter.

Det var Luntz som i början av 00-talet fick George W. Bush att byta ut ordet global uppvärmning mot klimatförändring i sin kommunikation. Detta eftersom det senare ansågs låta betydligt mildare.

Han är också känd för att ha bytt ut skattesänkningar mot skattelättnader och oljeborrning mot energiutforskning. De nya moderaterna har förmodligen plockat upp ett och annat från Luntz.

Genomslaget för hans nyord har varit stort. I stället för att prata om växthuseffekt eller global uppvärmning är det nu desto fler som pratar om just klimatförändring. Då är det också lättare att tona ned dess effekter och betydelse.

Klimatet förändras, so what? Luntz vet att språket formar tanken.

Ellen Albertsdóttir