Konkurs hotar åter Saab. Guy Lofalk som leder rekonstruktionen kommer att ansöka om att processen avbryts.

Enligt ett pressmeddelande från Saab kommer Guy Lofalk att ansöka hos Vänersborgs tingsrätt om att rekonstruktionen avbryts. Om det sker är risken för konkurs överhängande.

Saab meddelar dock att företaget motsätter sig ansökan och vill att rekonstruktionen fortsätter. Företaget kommer också att ansöka hos tingsrätten om att Guy Lofalk byts ut och att en ny rekonstruktör tillsätts.

Beskedet om att rekonstruktionen är hotad kom kort efter att Saab i dag meddelat att företaget fått en ny finansiering på plats för att klara rekonstruktionen.

Det är det amerikanska investmentbolaget North Street Capital, som tecknar sig för 2,4 miljoner aktier i Swedish Automobil till ett värde av 63 miljoner kronor. Företaget ska också ge Saab ett lån på knappt 400 miljoner kronor.

Anledningen till den nya finansieringslösningen är, enligt ett pressmeddelande, att Saab tvivlar på om de utlovade 640 miljoner kronorna från de blivande kinesiska delägarna kommer som utlovat på lördag.