I dag, onsdag, satsas det på ett svenskt världsrekord i gruppfikande. Den svenska konsumentministern Birgitta Ohlsson deltar dock inte.

– Hon är hemma och är magsjuk, säger Maria Granefelt, på Fairtrade Sverige som organiserar fikat.

I dag, onsdag, är det stora fikadagen i Sverige.

– Det fikas för fulla muggar. Vi satsar på världsrekord, säger Maria Granefelt.

För tre veckor sedan slog tyskarna nytt världsrekord i gruppfikande. Den 30 september deltog 450.000 tyskar i ett fairtradefika. Det rekordet siktar i dag Fairtrade Sverige på att slå.

– Vi har hittills fått in anmälningar på vår sajt om att 420 000 svenskar ska fairtradefika i dag men vi hoppas att det blir ännu fler, säger Maria Granefelt.

Den svenska konsumentministern Birgitta Ohlsson planerade att fika i riksdagen i dag.

– Hon är dock hemma och är magsjuk. Men vem vet, hon kanske fikar hemma? Hon är väldigt engagerad i de här frågorna, säger Maria Granefelt.

Fairtrade Challenge heter fikautmaning som innebär att alla som fikar i dag ska sätta i sig minst en fairtradeprodukt, till exempel kaffe, banan eller chocklad, fram tills klockan åtta i kväll.

Syftet med fikauppmaningen är att skapa uppmärksamhet för att kunna sälja så många fairtradeprodukter som möjligt. Fairtrade stämpeln kan producenter i u-länder få ifall de lovar att tillverka sina produkter under bra arbetsvillkor.

Hur fungerar då er kontrollinstans som ska övervaka att alla som anmält sig verkligen fikar?

– Det är en ganska ovetenskaplig tävling. Vi litar på att folk rapporterar rätt antal fikande. Det här handlar främst om ett roligt sätt att sprida information om fairtrade och vi tar det inte på blodigt allvar.

Leder inte er uppmaning om att fika mera till en sämre miljö?

– Vi tror att det vore bra ifall all konsumtion som sker i dag skulle ske på schystare villkor. Det är en stor fråga om det är bra eller dåligt att konsumera mera. Jag tror att konsumtion och handel är ett bra sätt för en bättre utveckling i många länder. Det gäller dock att tänka på att de som producerar ska ha schystare villkor, säger Maria Granefelt.