Kom just hem från Italien med italiensk sång och musik i öronen. En gång i tiden, så längesen som på 80-talet, kunde man höra skivor från Italien också i Sverige. De fanns i skivhandeln och spelades på radion. Nu får man vara privatdetektiv och själv leta reda på ny italiensk musik. Som albumet Nelson med Paolo Conte, sångare, pianist och kompositör. Inte helt nytt (utgivningsdatum) men ändå sprillans färskt (hur många svenskar har hört det?). Skivan distribueras faktiskt i Sverige men noll info från distributören. Ingen svensk recension finns på nätet. Paolo Conte, 74 i år, har sen 70-talet varit en av de mest personliga artisterna från Italien – eller snarare från gränsregionen Piemonte uppe i norr. Kan vara den piemontska blandkulturen som fått Conte att hålla öppna gränser också i sin musik. Sång på italienska, franska, spanska och engelska; chanson, schlager, jazz, R&B och latin. Lite av en italiensk Mose Allison.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Nelson

Artist: Paolo Conte
Skivmärke: Wrasse

Albumet Nelson med italienaren Paolo Conte finns på Spotify.
Den som sen vill höra mer av Paolo Conte – och det vill ni, det kan jag lova – så prova trippelsamlingen Wonderful. Också den finns på Spotify.

Musikvideon till Paolo Contes 70-talslåt ”Bartali” finns på YouTube.Se och hör Paolo Conte framföra låten ”Blu notte”, inspelat 1988 på scen i Lugano. Finns på YouTube
En annan inspelning
från samma år, men i låten ”Dancing” sitter Conte vid pianot på en scen i Amsterdam. Också på YouTube.Här kan man se och höra honom i låten ”Madeleine”, även detta ett scenframträdande men inspelat 2005 i Verona. Också YouTube.
Här syns och hörs Paolo Conte i låten ”Diavolo rosso” på scen i San Remo 2009, finns på YouTube.
Och här på scen i Paris, inspelat tidigare i år. Också YouTube.