Varje dag dör minst fyra turkiska arbetare på jobbet, visar statistik som lades fram under arbetsmiljöriksdagens årliga möte i Istanbul nyligen. Den turkiska arbetsmarknaden blir därmed den farligaste i Europa med omkring 5 500 dödsolyckor om året.

Också när det gäller mindre allvarliga arbetsolyckor behåller Turkiet sin plats bland topp-tre i världen, enligt arbetsmiljöriksdagen som består av forskare, fackliga företrädare och regeringsrepresentanter.

Men enligt fackförbunden är de riktiga dödssiffrorna betydligt högre. De siffror som nu läggs fram bygger på officiell statistik som inte omfattar den svarta arbetsmarknaden.

– Våra beräkningar visar att minst 45 procent av alla anställda i privat sektor jobbar svart, och av dem som jobbar på den lagliga arbetsmarknaden är bara sex procent fackligt organiserade, säger Gökhan Erol, utredare på Turk-Is, den turkiska motsvarigheten till LO, som organiserar 2,2 miljoner arbetare.

Gökhan Erol anser att EU borde skärpa kraven på Turkiet i de pågående medlemsförhandlingarna när det gäller arbetsmiljö och arbetsrätt.

– Det händer ingenting i verkligheten trots många infriade löften om reformer.

De värst drabbade branscherna är byggnads, gruvor, varven och de små textilverkstäderna som ofta drivs utan tillstånd.