Polisen slog till mot en matfabrik i Jordbro där 32 papperslösa utnyttjades som billig arbetskraft. Företagets vd Murat Korkmaz förnekar att han utnyttjat illegal arbetskraft. LO-Tidningen kan dock avslöja att han tidigare anklagats för att ha utnyttjat arbetskraft.

Vid en razzia avslöjades det att 32 av 54 arbetare på matföretaget Eat Food Factory Europe AB i Jordbro är papperslösa och saknar arbetstillstånd.

Matföretaget som levererar smörgåsar och sallader till bland annat Coop och SJ är en av de större i Norden.

Enligt vd:n Murat Korkmaz har han blivit lurad av sina arbetare som felaktigt har lämnat falska papper till honom då de sökt jobb.

– Vi har litat på dem, men vi har blivit bedragna, säger Murat Korkmaz till Aftonbladet.

– Uppenbarligen måste vi ändra på rutiner, säger han till tidningen.

LO-Tidningen kan dock avslöja att det inte är första gången som Murat Korkmaz har hamnat i arbetsrättsliga konflikter.
 För sju år sedan var han inblandad facklig tvist som handlade om hur han med hjälp av bemanningsföretag lyckades filtrera bort alla fackligt aktiva.

Domen på hur företaget sköttes var då hård.

– Det här är ett särexempel på en dålig arbetsgivare. Vi har aldrig tidigare råkat ut för det här och hoppas att aldrig mer behöva utsättas för något dylikt, kommenterade Gerald Lindberg, Livs avtalssekreterare fallet.

Företaget gjorde sig, enligt Livs, av med dem som gick med i facket genom att föra över all personal som inte var med i facket till ett nybildat bemanningsföretag. De gamla företaget, med fackmedlemmar, lades sedan ned och på så vis kunde MO Catering göra sig av med all organiserad arbetskraft.