Foto: Conny Sillén

Helena Ryding

Foto: Conny Sillén

Samtidigt som politikerna i Örebro pratar om rätt till heltid igen, säger undersköterskan Helena Ryding upp sig efter 26 år.

– Jag får aldrig en heltidstjänst, säger hon.

Tårarna vittnar om att hon helst vill stanna på sin arbetsplats, äldreboendet Jeremiasgården, men i dag, fredag, gör hon sin sista arbetsdag. Hon är ensamstående med två tonårsdöttrar och klarar sig inte på sina 75 procent och 12 500 kronor efter skatt.

På måndag börjar hon som personlig assistent på ett privat företag hos en ung, cp-skadad kvinna i Kumla. Hon får längre till jobbet, sämre arbetstider, färre semesterdagar och otryggare anställning.

– Och jag slänger 26 anställningsår i kommunen i soptunnan. Men jag har inget val. Jag behöver pengarna.

I dag tjänar hon 16 575 kronor, vilket motsvarar 22 100 kronor på heltid. Hon har blivit lovad samma pengar, omräknat till timlön, i Kumla och en tjänst på mellan 90 procent och heltid.

– Jag orkar inte jaga procent hit och dit för att få pengar längre, säger hon.

Hon kunde ha fått en heltidstjänst på 90-talet. I dag ångrar hon bittert att hon inte tog den.

– Men då var flickorna små. Jag tyckte att det hade varit larvigt att tacka ja till en heltid för att komma tillbaka ett par månader senare och säga att jag ville gå ner till 75 procent. Men om jag hade vetat vad jag vet i dag skulle jag ha gjort det. Då hade jag haft en heltidstjänst i botten, konstaterar hon.

Av och till har hon fyllt på sin tjänst, oftast upp till 90 procent, genom att ta vikariat. Det senaste tog slut den 31 januari. När hon inte fick det förlängt tog hon tjänstledigt och prövade ett annat jobb.

Hon återvände till Jeremiasgården. När hon fick jobbet som personlig assistent sökte hon tjänstledigt på nytt – och fick nej.

Då såg hon ingen annan utväg än att säga upp sig.

– All den kunskap som jag har skaffat mig under många år i äldreomsorgen är till ingen nytta, varken för mig eller för Örebro kommun, men jag vet att det alltid finns övertaliga eller omplaceringsfall som går före mig i kön till heltidstjänsterna, säger hon.

Just nu pågår något som kallas korttidsprojektet i Örebro. Deltidsanställda erbjuds heltid om de är beredda att fylla ut sina tjänster genom att hoppa in vid behov vissa tider på sin egen eller någon annan arbetsplats.

140 anmälde intresse från början, men bara 40 hoppade på. Konstiga, och osäkra, arbetstider får folk att säga nej. Så är det för Helena Ryding.

Ungefär 200 vårdanställda är övertaliga i Örebro. De har förtur till lediga tjänster. 17 miljoner sparades in på äldreomsorgen 2010.