Patrik Björck

Foto: Henrik Montgomery

Riksdagsledamoten Patrik Björck, 54 år, är ny S-ledamot i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen.

Han tar S-ledamoten Sonia Karlssons plats i utredningen med omedelbar verkan.

Patrik Björck är ordinarie ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott, där han har ett särskilt ansvar för arbetslöshetsförsäkringen.

– Jag kommer naturligtvis sätta mig in i alla de frågor som socialförsäkringsutredningen ska se över, men känner ett extra ansvar för a-kassan, säger Patrik Björck.

Patrik Björck, som valdes in i riksdagen 2006, har en gedigen bakgrund från GS-facket. I många år var han klubbordförande på Kinnarps i Falköping, ett företag som tillverkar kontorsmöbler. Han har också varit avdelningsordförande i GS avdelning i Skaraborg.

Den parlamentariska socialförsäkringsutredningen ska göra en bred översyn av de allmänna försäkringarna vid sjukdom och arbetslöshet, med målet att göra dem mer hållbara. Vad gäller arbetslöshetsförsäkringen är en politiskt känslig fråga om den ska göras obligatorisk eller inte. I utredningen, som ska vara klar 15 maj 2013, är alla åtta riksdagspartier företrädda. Ordförande är moderaten Gunnar Axén.