Otrygga jobb är mer än ett ungdomsproblem. Medelåldern bland tillfälligt anställda med välfärdsjobb är 35 år. Det visar en ny rapport från Kommunal.

– Vår rapport slår hål på myten om att visstidsanställningar är en snabb väg för ungdomar att etablera sig på arbetsmarknaden. I verkligheten är medelåldern 35 år och det tar i allmänhet många år innan de visstidsanställda i vård, skola och omsorg blir fast anställda, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström.

De som har otrygga jobb tjänar sämre – 18 300 kronor mot 20 800 kronor för fast anställda. Det var medellönerna 2010 enligt Kommunals lönestatistik.

Men i verkligheten är löneskillnaderna ännu större. Orsaken är att de som har otrygga jobb arbetar färre timmar. Fast anställda jobbar 89 procent av heltid i snitt. Tillfälligt anställda kommer upp i 50 procent och tjänar i medeltal 9 150 kronor före skatt.

140 000 anställda i vård, skola och omsorg har tillfälliga jobb. Det motsvarar 28 procent. De otrygga jobben blir fler. På tre år har andelen tillfälligt anställda i kommuner och landsting ökat med tre procent. Tre av fyra är kvinnor.

För invandrare, framför allt de som är födda utanför Europa, är otrygga jobb snarare regel än undantag. Sex av tio i åldersgruppen upp till 25 år har korta påhugg utan anställningstrygghet. I åldrarna mellan 25 och 54 år har 22 procent tillfälliga jobb.

Samtidigt visar Kommunals rapport att sju av tio visstidsanställda vill ha fasta jobb med månadslön.

Otrygga jobb gör det inte bara näst intill omöjligt att låna till bostad eller teckna ett mobilabonnemang. Var femte kvinna med otryggt jobb känner sig tvungen att skjuta barnafödande på framtiden. Var tionde man ger samma svar.

I förra veckan kom LO:s rapport om otrygga jobb. Den visar att andelen arbetare med tillfälliga jobb är nästan dubbelt så stor som andelen tjänstemän. Bland arbetare har 23 procent av kvinnorna och 16 procent av männen otrygga jobb.

Kommunals rapport har skrivits av utredaren Emma Ölmebäck. Undersökningen bygger på Kommunals statistik och siffror från Statistiska centralbyrån.

Dessutom svarade drygt 1 000 personer med otrygga jobb på en enkät i september i år. Hälften av dem är timanställda, den mest otrygga anställningsformen. I den gruppen är det i sin tur hälften som inte får veta hur de ska jobba ens en vecka i förväg.

– Ibland arbetar jag flera gånger i veckan, ibland jobbar jag inte alls. Jag vet aldrig hur jag kommer att jobba eller om jag kommer att jobba i förtid, lyder svaret från en av dem som medverkar i undersökningen.

Fakta

LO kräver trygga jobb

Färre otrygga jobb är ett av kraven i LO-samordningen inför årets avtalsrörelse. LO vill att en tillfällig anställning ska förvandlas till ett fast jobb senast efter två år. I dag finns det möjligheter att stapla olika sorts visstidsanställningar ovanpå varandra i åtminstone fem år.

Kommunal vill ha en gräns på tolv månader under fem år när det gäller tillfälliga anställningar, men ett vikariat för en namngiven person kan pågå i två år.