Långt in i fackföreningsrörelsen finns en irritation och besvikelse över Håkan Juholts felaktigt utkvitterade hyresersättning.

– Jag får mail, frågor och kommentarer som visar att förtroendet är skadat, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin. Men det är för tidigt att bedöma i vilken utsträckning.

För egen del ser hon fortsatt Håkan Juholt som oomstridd ledare för Socialdemokraterna och med möjligheter att ta sig ur krisen och gå vidare, med fokus på en kraftfull oppositionspolitik.

– Men han behöver stöd för att klara detta. Det betyder dock inte att vi bara stryker ett streck över vad som hänt, säger Wanja Lundby-Wedin.

Avgörande för fortsättningen blir, enligt LO-ordföranden, hur s-ledaren förmår möta medlemmarna, väljarna och sympatisörerna och på vilket sätt han kan förklara vad som hänt och varför.

– Det finns ingen annan som kan göra detta. Han måste vara beredd att svara på frågor om och kring detta under en tid. Och avgörande är en öppen, ärlig och trovärdig berättelse om vad som hänt och varför, säger Wanja Lundby-Wedin.

Just nu är det oerhört svårt att tränga igenom och ge den egna berättelsen samma utrymme som annat, enligt Wanja Lundby-Wedin, som själv har erfarenhet av hur det är att vara jagad. AMF-historien är bara några år bort i tiden.

Bakom den skarpa kritiken och besvikelsen inom arbetarrörelsen finns grunduppfattningen att man ska göra rätt för sig och absolut inte ha fingrarna i syltburken. Och det gäller oavsett om fingrarna hamnat där av oförstånd eller avsikt.

Att frågan om Håkan Juholts hyresersättning blockerar alla möjligheter att prata politik upprör och irriterar Kommunals ordförande, Annelie Nordström.

– Huruvida förtroendet är skadat för Håkan Juholt är primärt inte en fråga för Kommunal – det får partimedlemmarna klara ut på egen hand, säger hon.

Men att all politisk diskussion drunknar i de juholtska hyresersättningarna är det verkligt allvarliga, enligt Kommunals ordförande.

– Det finns synpunkter på den socialdemokratiska budgetmotionen, men det hindrar inte att det fanns viktiga frågor för Kommunals medlemmar i densamma. Möjligheten att diskutera dessa har nu försvunnit. Fokus har flyttat från politiken till personen och det är djupt olyckligt.

IF Metalls ordförande, Stefan Löfven meddelar i en skriftlig kommentar att han tycker ”det är bra att det nu sker en förundersökning, som ju inte ska förväxlas med brottsmisstanke”.

– Nu får vi en objektiv prövning. Håkan har mitt fulla förtroende och jag ser med intresse fram mot den viktiga partiledardebatten i morgon då Håkan kommer att visa på de verkliga skillnaderna i politiken och vad dessa betyder för industriarbetarna, säger IF Stefan Löfven.