Socialdemokraterna borde inrätta en ny tjänst till sitt kansli på Sveavägen 68 i Stockholm, en transaktionskontrollant som borde ges mandat att gå igenom alla politikers personliga ekonomi, samtliga personliga fakturor, inköpsplaner, renoveringskontakter, hus- och handväskinköp och andra ekonomisk/moraliska affärer.

Socialdemokraterna har nämligen inte råd att ytterligare riskera tapp i förtroende genom klantig handläggning av utgifter och inkomster som inte borde få förekomma.

Att få ut hel ersättning från riksdagen för en bostad där man bara har rätt till halv ersättning – som Håkan Juholt fått – är naturligtvis fel och sticker i ögonen.

Då spelar det ingen roll att Juholt säger att han inte läst regelverket ordentligt när han flyttade från att bo ensam till att bli sambo.

Då spelar det ingen roll att den lägenhet han flyttade ifrån var dyrare än sambolägenheten, eller att han nu betalar tillbaka,
eller att det han tjänat på den felaktiga utbetalningen visserligen sammantaget blivit en hög summa – men ändå varit en fullt överkomlig månadsutgift i jämförelse med hans höga lön.

Det sistnämnda är nästan en än större black om foten: De flesta LO-anslutna anser att med så hög lön ska man väl kunna betala de där extra tusenlapparna på sin hyra på rätt sätt varje månad.

Juholt är ångerfull, bedyrar att han inte kände till reglerna och säger att han hoppas att det ändå är den politik som Socialdemokraterna står för som är det viktiga.

Tyvärr har han fel.

När det gäller socialdemokratiska politiker sker den mediala bedömningen utifrån andra måttstockar.

Den här affären har redan orsakat skada och bevakningen kommer att fortsätta.

Flera studier har redan bekräftat det faktum att alliansens politiker och politik blev betydligt vänligare behandlade av medierna inför valet, och Expressens ”Mosa Mona-kampanj” är redan ett medialt begrepp.

Vi har i dag en moderat utrikesminister i Carl Bildt som vägrade sälja sina aktier när han tillträdde, tvärs emot alla normer, för att senare kunna inhösta inte bara tusenlappar utan miljontals kronor.

Samma minister figurer nu i en förundersökning om folkrättsbrott som begicks under hans tid som styrelseledamot i Lundin Petroleum. Det skulle naturligtvis vara fullständigt omöjligt att trots allt detta sitta kvar om partibeteckningen på denna utrikesminister varit S.

Vi har borgerligt hårt kontrollerade medier där misstag/övertramp/tvivelaktiga affärer visserligen pliktskyldigast redovisas om det gäller borgerliga politiker men blir ”affärer” först när det handlar om oppositionen och främst socialdemokrater.

Om Socialdemokraterna har någon som helst självbevarelsedrift måste de inse detta.

Därför, inrätta en tjänst som transaktionskontrollant hos Socialdemokraterna, och se till att sådana här händelser aldrig mer inträffar.