Såna här samlingar brukar vara en förevändning för ett skivbolag att bunta ihop gamla inspelningar, sätta en kändis på omslaget och göra lättförtjänta stålar. Men nej, det gäller inte dubbelsamlingen med sång och musik från 1961 i Greenwich Village, New York. Exakt de här låtarna och artisterna måste Bob Dylan redan haft i öronen eller fått höra när han kom dit: Woody Guthrie, Leadbelly, Odetta, Pete Seeger, Cisco Houston,  Ramblin´ Jack Elliott, John Lee Hooker, Dave van Ronk, Harry Belafonte och Lonnie Johnson, för att nämna några. Vitt, svart och blandat, folksång och blues. Även författare/poeter som Jack Kerouac och Allen Ginsberg. Den unge Dylan snappade upp en textrad här, ett gitarrplock där och någon gång en hel melodi. Lyssna på ”Nottamun Town” med Jean Ritchie och fundera, vilken Dylan-låt blev det av den? Också ett bra CD-häfte, som anger vilka gamla låtar som Dylan själv framfört var och när.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Bob Dylan´s Greenwich Village – Sounds From The Scene In 1961

Artist: Olika artister
Skivmärke: Chrome Dream

Lyssna: Dubbelsamlingen “Bob Dylan’s Greenwich Village” finns på Spotify.
Så här kunde Bob Dylan själv låta 1961, när han var riktigt i form, på YouTube men enbart stillbildsatt.
Se och hör Big Joe Williams spela och sjunga ”Baby Please Don’t Go”, samma låt som på skivan men i en TV-inspelning från 1965. Finns på YouTube.
Greenwich Village-samlingen innehåller även några live-spår, både inom och utanför det egentliga temat. T ex Phil Ochs med ”I Ain´t Marching Anymore”. Han låter precis som 1969 på Kårhuset i Stockholm, det kan jag intyga för jag var där.  Och så upptäckte jag att det finns – förstås på YouTube – en live TV-inspelning från Kåren med Ochs och samma låt!
Joan Baez finns också med på Greenwich Village-samlingen, där hon sjunger ”Silver Dagger”, men här kan man något senare, 1966, se och höra henne framföra Dylans ”It Ain’t Me Babe” live i Stockholm, även detta på YouTube.

På YouTube kan man dessutom se och höra avsnitt ur TV-serien ”The Story of American Folk Music”. T ex det här avsnittet, precis från den tiden då en ung Bob Dylan kom till Greenwich Village i New York och den amerikanska folksången blev allt mer politisk.