Fiat har beslutat att gå ur det italienska industriförbundet, Confindustria, från den 1 januari nästa år. Det har företagets vd Sergio Marchionne meddelat i ett brev till förbundet.

Enligt honom är orsaken att Confindustria har blivit alltför politiskt (dess ordförande har de senaste veckorna riktat stark kritik mot regeringen och även krävt nyval). Ett annat skäl är att förbundet gjort alltför många eftergifter åt facken. Men trots att de gällande riksavtalen i framtiden inte kommer att omfatta några Fiatföretag, lovar Marchionne att det inte kommer att bli försämringar för de anställda samt att koncernen kommer att fortsätta förhandla med facken.

Det största facket Cgil tror inte på det, utan dess ordförande Susanna Camusso hävdar att Fiat vill komma undan alla moderna regler på arbetsmarknaden och gå tillbaka till 1800-talet. De flesta som kommenterat nyheten är överens om att Fiats beslut kommer att försämra förhållandena mellan fack och arbetsgivare i Italien, redan hårt prövade av den svåra krisen.

Kristina Wallin