Ganska ofta brukar någon (frilans)journalist sucka, beklaga sig och utbrista: ”Man skulle ta och skriva en deckare! Så man tjänade lite pengar…”

Mitt ständiga svar: Skriv en annan skönlitterär roman istället eller varför inte en reportagebok i något aktuellt ämne? Då är chansen större att du tjänar pengar.

I boken Vad är litteratur och 100 andra jätteviktiga frågor (Langenskiöld) ställs och besvaras en snarlik fråga av Ulrika Kärnborg, kritiker och författare.

Fråga nr 7: ”Tjänar alla deckarförfattare mycket pengar? Kärnborgs korta svar: ”Nej.”

Hon hjälper till att avliva myten om att alla kriminalromaner blir storsäljare och att alla deckarförfattare är om inte miljonärer så mycket rika. Det är bra.

Men Kärnborg har också ett längre svar, som börjar så här: ”Det beror på vad man jämför med. De flesta deckarförfattare tjänar mer än de flesta litterära författare…”

Där stannar jag upp i läsningen. Stämmer det, då? Nej, det tror inte jag.

Om jag nu bortser från inlånet av det engelska uttrycket ”literary fiction” – jag är evigt svuren motståndare till att kvalitetsklassificera olika sorters litteratur och ställa dem mot varann i ett litterärt klasskrig – så undrar jag om det finns någon statistik över deckarförfattares inkomster som Kärnborg bygger sin uppgift på men som jag har missat?

Jag tror nämligen att de flesta deckarförfattare varken tjänar mer eller mindre än de flesta andra skönlitterära författare. Men det är en gissning från min sida, en så kallad kvalificerad gissning eftersom den bygger på vad jag känner till om utgivning av kriminalromaner i främst Sverige, Storbritannien och USA.

Lika bra att ringa Ulrika Kärnborg och höra…

Hon hänvisar till 1) sina förlagskontakter och 2) en undersökning av författares inkomster i tidningen Svensk Bokhandel. Men nej, helt säker är hon inte. Svaret i boken har inte baserats på någon genomgripande statistik. Så man kan väl säga att också Kärnborgs svar, liksom mitt tvivel, är en kvalificerad gissning.

Vi gissar olika.

För att kunna svara alldeles säkert på frågan om deckarförfattares inkomster kontra andra skönlitterära författares måste alla sorters deckarförfattare tas med i jämförelsen, också svenska författare som ger ut krimi på eget förlag och amerikanska deckarförfattare vars böcker publiceras direkt i pocket. För att ta ett par exempel.

”Hör av dig”, säger Ulrika Kärnborg i telefon, ”om du hittar någon statistik!”

Det kan hon ge sig på att jag ska, för jag är ganska så säker på att jag har rätt. Svaret på frågan ”Tjänar alla deckarförfattare mycket pengar?” skulle ha varit: ”Nej, de flesta deckarförfattaren tjänar varken mer eller mindre än de flesta andra skönlitterära författare.”

Trots att det nog är omöjligt att (be)visa med statistik. .

Det är däremot sant, som Ulrika Kärnborg också skriver i sitt svar, och det tål att upprepas: ”Några få deckarförfattare blir miljonärer, till och med miljardärer.” Observera orden: ”några få”.

Även här skulle jag kunna göra ett tillägg: De flesta deckarförfattare kan inte leva på att vara deckarförfattare.

Bengt Eriksson

Krimi

Läs tidigare artiklar om kriminallitteratur. Till kategorin Krimi.