LO och svenskt Näringsliv har utsett Göran Gezelius, tidigare vd för säkerhetsföretaget Gunnebo, till ny ordförande i AMF.

Göran Gezelius, som suttit i AMF:s styrelse sedan 2009, utsågs av AMF:s ägare LO och Svenskt Näringsliv vid en extra bolagsstämma och tillträder som ordförande den 1 oktober.

Göran Gezelius har en rad chefsbefattningar inom näringslivet bakom sig, bland annat som affärsområdeschef på Sandvik år 1988 – 2000, vice vd för Atlas Copco 2000 – 2005 och vd och koncernchef för Gunnebo 2005 – 2009. Med den bakgrunden har han en gedigen erfarenhet av verksamhetsutveckling, enligt Kenneth Bengtsson, som företräder svenskt Näringsliv i AMF:s styrelse.

Medan andra pensionsförvaltare skakas av börsnedgång och låga räntor tar Göran Gezelius över rodret i ett bolag med branschens starkaste solvens, 195 procent (solvens är ett mått som visar värdet av bolagets tillgångar i förhållande till de garanterade pensionsutbetalningar man har lovat spararna). Också nyckeltalen avkastning är goda (även om konkurrenterna brukar säga emot när AMF säger sig leda avkastningsligan).

Men samtidigt har AMF:s rykte skadats av flera ”affärer” de senaste åren. Först då tidigare vd:n Christer Elmehagen tilldelats en enorm pension som ingen i AMF:s styrelse ville ta ansvar för. Därefter utnämningen av Lennart Jeansson till ordförande, ett namn som LO inte kunde acceptera. Och så när förre styrelseordföranden Bertil Villard i våras visade sig ha smitit undan skatt genom att föra över vinster på över 20 miljoner kronor till ett pappersbolag i Peru.

Vad betyder den historiken för ditt uppdrag?

– Att jag får finna mig i att bli utomordentligt granskad, svarar Göran Gezelius. Det är naturligt, som utomstående skulle jag också granska den nya ordföranden hårt.

Och vad kommer en sådan granskning att visa?

– Att min familj hade svart städhjälp några timmar per vecka under 1990-talet. Att jag låtit fälla ett träd utan kvitto. Att jag har fått böta 2 000 för fortkörning, jag körde i 105 kilometer i timmen på en 90-väg. Och att jag har fått några parkeringsböter, genom åren kan det ha blivit kanske 20.

Om den svarta städningen säger Göran Gezelius:

– Det är inget jag är stolt över. Men då reflekterade jag inte.

Göran Gezelius är glad och stolt över uppdraget som styrelseordförande, men utlovar inga förändringar.

– AMF är ett jättefint bolag. Jag har stort förtroende för ledningen. Man ändrar inte ett vinnande lag, vi ska bara se till att träna ännu hårdare.

– Målet måste vara att fortsätta ge hög avkastning till låga kostnader, men att behålla formen är svårare än man tror.

Nedgången på världens börser har spridit oro bland pensionsspararna. Göran Gezelius säger inte att oron är obefogad, men vill ge den rätt proportioner.

– Pensionsbolagen regleras av myndigheterna just med syftet att vi ska klara kriser. Och hittills har branschen gjort det väldigt väl.

– Blir börsnedgången långvarig kommer det att drabba alla bolag, även AMF. Men bolagen faller från olika höjder. Vi har mest fallhöjd av alla.

Enligt ett pressmeddelande från AMF är arvodet för styrelseordföranden, 400 000 kronor per år, oförändrat.