Foto: Jessica Gow

Tjänstemännen sa nej till mer pengar. Det föranledde klubbordföranden Bilbo Göransson i mitten att gå vidare till politikerna. Här diskuterar han med ordföranden Fredrik Bojerud.
De lokala politikerna i västra Stockholm möttes av demonstrerande vårdanställda i går kväll, tisdag.

– Vi vill ha samma lön som i resten av Stockholm. I dag är våra löner en tusenlapp lägre, säger Bilbo Göransson, Kommunals klubbordförande i stadsdelarna Vällingby och Hässelby.

Det var också budskapet som mötte politikerna när de kom till stadsdelsnämndens sammanträde, bland annat för att besluta om nedskärningar för att få ekonomin att gå ihop.

Demonstranterna fick inga handfasta besked av politikerna. Ordföranden Fredrik Bojerud (C) ville inte yttra sig förrän han har läst på. De rödgröna vill ha en utredning om löneläget.

Kommunals klubb har gått igenom motparten SKL:s lönestatistik. Siffrorna från arbetsgivarna i Sveriges Kommuner och Landsting ligger bakom kravet på en tusenlapp mer. Så väl ingångslönerna, snittlönerna som slutlönerna är lägre i västra Stockholm.

Dessutom visar statistiken att de som kommer från länder utanför Europa är dubbelt lönediskriminerade. De tjänar 1 500 kronor mindre än de som har europeiska namn,

– Stadsdelen behöver en plan mot diskriminering, anser Bilbo Göransson.

2010 lyckades klubben få upp lönerna med upp till 150 kronor mer än avtalet i de lokala förhandlingarna. Det är mer än på de flesta andra håll i Sverige.

Men i år var det tvärstopp. Avtalet skulle följas till punkt och pricka. Förvaltningsledningen tillät inte cheferna att förhandla, enligt Bilbo Göransson.

– Stadsdelsförvaltningen vill inte ens kännas vid arbetsgivarorganisationens ensidiga statistik. Motparten bemöter inte ens våra argument. Det verkar som om de hoppas på att det här ska blåsa över. Det är inte ett seriöst sätt att bemöta en fackförening, tycker han.

Stadsdelsdirektören Leif Spjuth håller inte med om beskrivningen.

– Kommunal bokade av ett möte för en månad sedan. I stället ska vi sätta oss ner i dag för att gå igenom statistiken. Jag vill avvakta genomgången innan jag ger några kommenterar, säger han.

Han håller med om att kommunalarna fick mer 2010 än 2011, men protesterar mot att förvaltningsledningen inte gav cheferna mandat att förhandla.

– Varje enhetschef sätter sina löner själv, förklarar han.