Den norska tullen i Magnor på gränsen mellan Norge och Värmland har gjort det största beslaget av vin i historien. I söndags stoppades en svenskregistrerad långtradare som kördes av en kroatisk chaufför.

Beslaget kommer en månad efter det att Sveriges Åkeriföretag uppvaktade infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd och varnade för en omfattande kriminalitet i spåren av lönedumpningen på vägarna. Underbetalda östeuropeiska chaufförer smugglar bland annat sprit för att överleva.

Den stoppade långtradaren var lastad med 30 000 liter alkohol – 9 630 liter vin, 18 000 liter öl och 858 liter brännvin samt 40 kilo tobak. Tullen kommer att förstöra alltihop.

Långtradaren körde på grönt genom tullen. Det betyder att långtradaren skulle vara tom. Det fick tulltjänstemännen att ana ugglor i mossen.

– Ett tränat tullaröga såg att trailern inte var tom. Vi fick sno oss på och var snabbt ute i trafiken och fick stopp på den, säger Morten Nystuen, kontorschef på tullen i Kongsvinger till norska NRK.

I förhör med tullen har chauffören uppgett att han kom från Tyskland.