Handels anklagar Bemanningsföretagen för censur.

Orsaken är en webbkampanj där folk uppmanas att hitta på ett namn på bemanningsanställda, men alla förslag redovisas inte. Slav, daglönare och prekarie underkänns.

– Obegåvat. Bemanningsföretagen hade tydligen väntat sig en hyllning till branschen och så kom det namnförslag som var oväntade ur deras perspektiv. Går man ut så här kan man inte bara ta bort förslag som inte passar. Det stärker inte branschens trovärdighet, tycker Tommy Tillgren, Handels andre vice ordförande.

– Vi censurerar inte. Däremot tar vi inte med ord som är under bältet, diskriminerande och kränkande på listan, säger Henrik Bäckström, förbundsdirektör på arbetsgivarorganisationen Bemanningsföretagen, som ingår i Almega.

Bemanningsbranschens anställda har många namn. Inhyrda, uthyrda och ambulerande är några exempel. Det är ungefär samma begreppsförvirring som på 70-talet när folk började flytta ihop till höger och vänster utan att gå till prästen.

Till slut myntades ordet sambo.

Nu ska bemanningsbranschens motsvarighet fram. Därför startades webbkampanjen vikallaross.se för drygt en vecka sedan med Mark Levengood som ansiktet utåt.

Träl och bemanningstroll är ett par exempel på bortrensade förslag. Det finns fler som inte lämpar sig för tryck.

– Vi försöker dra vårt strå till stacken för att få fram ett ord som kan användas i vardagen. Jag tror inte att någon ringer till släkt och vänner och säger: ”Jag har fått jobb som bemanningstroll”, konstaterar Henrik Bäckström.

Kampanjen kostar ”inte så mycket – några hundra tusen”, enligt Henrik Bäckström. Bemanningsföretagen har fått in något hundratal namnförslag hittills – ”över förväntan”.  Bemannolog och kaosonaut är de två förslag som toppar omröstningen på nätet.

Å andra sidan pågår en motkampanj på nätet. Där leder ordet slav omröstningen, följt av daglönare och låtsasanställd.

Bemanningsföretagen har satt i gång den största nätdebatten om branschen sedan det stora bråket om Urban Outfitters för snart två år sedan – och diskussionen handlar inte bara om vad man ska kalla branschens anställda.

På Göteborgs-Postens hemsida har 3 400 personer svarat på frågan: ”Är inhyrd personal hårdare utnyttjad än vanliga anställda?” 82 procent svarar ja.

Fortsättning följer. Henrik Bäckström tror att vikallaross.se finns kvar till i vår. Och i Handels avtalsrörelse blir bemanningsföretagen en av de stora frågorna. Det har de 19 avtalskonferenserna visat.

– Bemanningsföretagen blir en av de fem viktigaste frågorna i avtalsrörelsen och för lager den enskilt viktigaste, berättar Tommy Tillgren.