Ett och halvt efter dödsolyckan på bygget av häktet i Helsingborg, där en 22-årig snickare avled, väcks åtal. Enligt åklagaren är tre personer och två företag ansvariga för tragedin.

Det var i slutet av mars förra året som den 22-årige snickaren fick en närmare tre ton tung betongvägg över sig under arbetet med att bygga ett nytt häkte i Helsingborg. Mannen avled direkt. Han var anställd av Peab. Byggjätten var huvudentreprenör för projektet, men hade lämnat över utförande av stommen till Strängbetong.

Nu väcks åtal mot två arbetsledare på Strängbetong. Och mot konstruktören, som är vd för företaget OM Design och som ritat betongelementet. Båda åtalas för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Dessutom väcker åklagare Lars Magnusson talan om företagsböter för båda firmor på två miljoner kronor vardera.

– Det är en uppenbar brist i konstruktionen som lett till att väggen rasat. Ritningarna saknar infästningsanordningar. Skickar man en sådan ritning till produktion gör de precis enligt ritning. Och sedan kollar arbetsledaren att det stämmer och lämnar över till montörerna, utan att fundera på hur den här ska sitta fast, säger Lars Magnusson.

Konstruktör är den som dimensionerar bärande element till byggprojekt. Vanligtvis en byggnadsingenjör. I två av de mest uppmärksammade arbetsplatsolyckorna de senaste åren har konstruktörer dömts.

Dels i den så kallade Kistaolyckan sommaren 2008, där två montörer rasade ner mot marken efter att en balk gett vika. En av dem avled, den andra skadades svårt. Dessutom krossades en privatpersons bil som körde under när balken rasade. Föraren klarade sig tack vare en specialförstärkt bil. Konstruktören dömdes till villkorlig dom och böter.

Även vid broraset vid Älandsfjärden våren 2008, där fem byggnadsarbetare rasade cirka 20 meter då en gjutform gav vika, dömdes konstruktören. I fallet omkom två av arbetarna. Två skadades svårt. Även här fick konstruktören villkorlig dom och dagsböter.

Lars Magnusson säger sig inte känna till huruvida åklagarna granskar leden i byggkedjan mer i dag, till exempel konstruktörers ansvar.

– Däremot kan åklagarna vara bättre eftersom vi numera har specialiserade åklagare för arbetsmiljöbrott. Och inte vanliga åklagare som även ska hantera rattfylla, stöld, hot och annat.

De tre personer som nu står åtalade för dödsolyckan vid häktet nekar till brott och båda företagen bestrider respektive bot.