Ingenjörerna väljer att vänta. I dag beslutade Sveriges Ingenjörer på ett klubbmöte på Saab att de avvaktar hovrättens beslut om rekonstruktion.

– Vi tror fortfarande att det här ska gå vägen, och det är inga av våra medlemmar som vill försätta Saab i en konkurs, säger Per Bränneby, klubbordförande.

Efter att även IF Metall lämnat in sina konkursansökningar i dag är Sveriges Ingenjörer det enda facket på Saab som inte begärt företaget i konkurs.

– Vi försöker avvakta så länge det bara är möjligt, säger Per Bränneby.

Men även Sveriges Ingenjörer har tidigare lämnat betalningsuppmaningar till Saab och akademikerfackets tidsfrist för att begära företaget i konkurs går ut på tisdag. Om inte hovrätten beviljar en rekonstruktion under de närmaste dagarna har även ingenjörerna en konkursansökan beredd.

– Vi hoppas att vi slipper komma dit, men vi kan inte riskera medlemmarnas pengar, säger Per Bränneby.

I dag har också Saab meddelat att företaget bestrider konkursansökningarna från Unionen och Ledarna. Saab skriver till tingsrätten i Vänersborg att företaget inte är insolvent utan bara har ”tillfälliga betalningssvårigheter vilka närmar sig en snar lösning”.

Saabs bestridande av konkursansökningarna innebär att konkursförhandlingarna kommer att hållas som planerat på måndag om inte hovrätten beviljat Saab rekonstruktion innan dess.