Arbetsförmedlingen ska granska det ekonomiska stödet till anordnarna av fas 3. Det beskedet ger regeringen i budgetpropositionen. Samtidigt gör regeringen ändringar i fas 3 och går delvis oppositionen till mötes.

– Regeringen har gett Arbetsförmedlingen ändrade uppdrag att mycket noggrannare kontrollera anordnarna. Vi kommer att följa att det blir så och att man får bukt med skojarna som har kunnat skära guld med täljkniv i fas 3-systemet, säger Ylva Johansson, Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson.

Tidigare var budskapet att regeringen skulle göra en egen granskning av anordnarbidraget. I augusti fick regeringen besked om att Arbetsförmedlingen tänkte se över ersättningen till anordnarna. Resultatet ska redovisas i höst.

– Regeringen ser positivt på Arbetsförmedlingens initiativ, skriver Fredrik Östbom, stabschef på Arbetsförmedlingen i ett e-brev.

Anordnarbidraget kostar staten drygt en miljard kronor i år. Bidraget är på 225 kronor per dag till den som emot fas 3-deltagare. Pengarna ska bland annat täcka kostnader för handledning och arbetsmiljö.

– Det är viktigt att Arbetsförmedlingen fortsätter med kontrollarbetet av anordnare för att insatsen inte missbrukas av oseriösa arbetsgivare, skriver regeringen i budgetpropositionen.

I juni röstade den samlade oppositionen, inklusive Sverigedemokraterna, igenom ett beslut i riksdagen om att stoppa nya fas 3-placeringar. Nu föreslår regeringen flera förändringar i fas 3.

– Det har varit förfärliga missförhållanden i fas 3. Nu lyssnar regeringen för första gången på kritiken och går oss delvis till mötes, säger Ylva Johansson.

Regeringen tillåter bland annat arbetsmarknadsutbildning i fas 3 även nästa år. Det ska bli fler handläggare i hela jobb- och utvecklingsgarantin och särskilt i fas 3. Ett särskilt anställningsstöd riktas till fas 3-deltagare.

– Vi är motståndare till hela idén med jobb- och utvecklingsgarantin och fas 3. Vi vill att man ska få kvalificerade insatser från första dagen som arbetslös och vi motsätter oss att man ska jobba gratis, förklarar Ylva Johansson.

Fas 3-bidragen

Jobbfabriken, Sveriges största privata anordnare med ungefär 650-deltagare, fick 31 miljoner kronor i bidrag förra året. Tio miljoner, det vill säga var tredje bidragskrona, gick till vd:n Ivan Daza eller till företagets vinst.

Ett fas 2-projekt i Östergötland gav färre jobb än väntat. Orsaken är att idrottsföreningarna hellre tog fas 3-deltagare på grund av bidraget på 225 kronor per person och dag. Det visar en studie vid Linköpings universitet.