Klockan 9:30 i dag inledde hovrätten det möte som avgör Saabs framtid.
– Jag tror att det finns en rimlig chans att vi kan besluta om prövningstillstånd i eftermiddag. Annars blir det i morgon, säger hovrättsråd Peter Islander, till TT.

Tillsammans med två andra domare avgör han vid dagens möte om det finns tillräckliga skäl för hovrätten att ompröva tingsrättens beslut att avslå Saabs ansökan om rekonstruktion.

Om hovrätten beslutar att pröva ärendet kommer sedan fyra domare att pröva själva sakfrågan, om Saab ska beviljas rekonstruktion eller inte.

– Vi hoppas i så fall på beslut inom några dagar. Det hänger ihop med att det finns konkursansökningar mot Saab och vi försöker undvika att processerna krockar med varandra, säger Peter Islander, till TT.

Konkursförhandlingarna i Vänersborgs tingrätt kommer att hållas om en vecka, måndagen den 24 september, men om Saab beviljats rekonstruktion innan dess skyddas bolaget mot konkurs. Kronofogdens utmätningar stoppas också och de anställda får sina löner från den statliga lönegarantin.

Om Saab in beviljas rekonstruktion finns en plan B uppger tidningen Dagens industri.

Den kinesiska partnern Youngman har lovat att föra över 640 miljoner kronor i slutet av denna vecka. Hälften av pengarna kommer enligt uppgifter till Dagens industri att användas till att betala ut de anställdas löner på måndag så att fackens konkursansökningar dras tillbaka.

Den andra halvan ska användas till att betala av skulderna till leverantörerna som i så fall skulle kunna få runt 25 procent av sina fordringar betalda. Resten av skulderna ska betalas i november då Saab räknar med att de kinesiska myndigheterna godkänt att Youngman och Pang Da går in som delägare.