Tisdag kan bli ödesdagen för Saab. Om hovrätten inte besluta om rekonstruktion innan dess lämnar även IF Metall in sin konkursansökan.

– Vi tror verkligen att det här kan lösa sig och att Saab har en framtid, men vi måste agera för att säkra medlemmarnas pengar, säger Darko Davidovic, förbundsjurist på IF Metall.

Fackförbunden Unionen och Ledarna begärde Saab i konkurs i måndags. Sent i går eftermiddag fick tingsrätten i Vänersborg in ytterligare fyra konkursansökningar mot Saab från en underleverantör, men det räcker inte. För att garantera att medlemmarna får ut sina löner tvingas även IF Metall att lämna in en konkursansökan om hovrätten inte beslutar om rekonstruktion.

IF Metall lämnade en betalningsuppmaning gällande medlemmarnas löner till Saab den 26 augusti. En vecka senare gick företagets tidsfrist ut och från det datumet har IF Metall tre veckor på sig att lämna in en konkursansökan.

Det innebär att fackets frist går ut om en vecka. Om Saab skulle betala skulderna till dem som begärt företaget i konkurs dras deras konkursanmälningar tillbaka. Om IF Metall då inte lämnat in en egen konkursansökan blir medlemmarna utan lön i flera veckor till.

– Det här är en ren säkerhetsåtgärd, så att vi inte hamnar i det riktigt dåliga läget att vi tvingas börja om från början med betalningsuppmaningar och tidsfrister säger Darko Davidovic.

Trots att förbundet nu satt ner foten och beslutat om ett datum för konkursanmälan är förhoppningen att den aldrig ska lämnas in.

– Vi hoppas fortfarande att hovrätten snabbt beviljar prövningstillstånd och att de kommer med besked om rekonstruktion. Det är vår bestämda uppfattning att Saab borde få ett andrum. Saab bör ges en ärlig chans att prövas professionellt av en rekonstruktör och inte riskera att bli sönderstyckat efter en konkurs, där tusentals jobb riskeras, säger IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven och IF Metallklubbens ordförande Håkan Skött, i ett pressmeddelande.

Saabs anställda har nu varit utan lön i tre veckor och IF Metallklubben på Saab har nu beslutat att gå i borgen för de medlemmar som trots den generösare kreditprövningen inte kunnat få nödlån.

– Ingen ska behöva gå utan mat och pengar, säger klubbordförande Håkan Skött.

Hovrätten kommer att behandla frågan om Saab ska få prövningstillstånd på måndag. Beskedet kommer tidigast på måndag eftermiddag, men troligen inte förrän på tisdag. Om Saab får prövningstillstånd ska också själva sakfrågan, om företaget ska beviljas rekonstruktion, avgöras, men det kan enligt hovrätten gå relativt fort.