På 70-talet, då intresset för sydamerikansk folksång var som störst, blev sångerskan Mercedes Sosa (1935-2009) ett namn också i Sverige. Ingen sångpoet men hon kan ändå beskrivas som Argentinas motsvarighet till Violeta Parra i Chile. Mercedes Sosa sjöng både gamla och nyare, allt mer politiska folksånger. Hon blev en del av rörelsen ”Nueva Canción” i länder som Chile, Uruguay, Kuba och just Argentina. När en militärjunta 1976 tog makten i Argentina började hon utsättas för censur. Vid en konsert arresterades både sångerskan och hela publiken! På den här dubbelsamlingen finns såväl traditionella musikformer (t ex chamame och zamba) som ny sångpoesi av Atahualpa Yupanqui (Argentina) och Pablo Milanés (Kuba). Sosa sjunger med djup, varm och stark röst, ganska likt Joan Baez. En sång, ”Todo cambia”, är lite extra intressant. Den skrevs av Julio Numhauser, som på 70-talet flydde från Chile till Sverige.

Bengt Eriksson

Veckans CD

La Negra – The Definitive Collection

Artist: Mercedes Sosa
Skivmärke: Wrasse

Lyssna: Dubbelsamlingen med den argentinska sångerskan Mercedes Sosa finns på Spotify.
Se och hör
Mercedes Sosa sjunga ”Gracias a la vida” av Violeta Parra, finns på YouTube.
Och här kan man se och höra Sosa när hon sjunger ”Todo cambia” som allsång med en entuasiastisk publik, också på YouTube.
På YouTube finns dessutom en bildsatt inspelning där den chilenska gruppen Quilapayún, som Julio Numhauser bildade innan han flydde till Sverige, framför ”Todo cambia”.

Bredvidlyssning
Spotify-samling med exempel på Nueva Canción, alltså den nya sydamerikanska sången från 1960- och 70-talen.
(Fast antalet skivor på Spotify kunde varit större...)