Foto: LO Trondheim

– Det verkar som om allt fler inser betydelsen av att gå och rösta, säger John-Peder Denstad.

 

I Trondheim följer facken dagens val med extra stort intresse. Terrordåden i Utöya har satt sin prägel på valrörelsen.

Snorre Haller blev den första sedan andra världskriget att dö i facklig tjänst.

– Jag träffade honom bara några dagar innan han skulle till Utöya och hålla ett föredrag. Han blev bara 30 år, säger John-Peder Denstad, sekreterare på LO i Trondheim.

Snorre Haller var med i byggfacket Fellesförbundet och satt även i LO:s ungdomssektion och hade åkt till ön för att berätta om facket ungdomsverksamhet.

I dag, när nya ledare ska väljas i de norska kommunerna, är det många fackliga i Trondheim som tänker på honom. 
För valet i landet har till stor del präglats av massakern.

– Det verkar som om allt fler inser betydelsen av att gå och rösta. Förra valet, 2007, var valdeltagandet kring 60 procent i Trondheim. I dag tippar jag att det blir över 70 procent, säger John-Peder Denstad.

Bland de fackliga i Trondheim är intresset för valet stort. Det var nämligen här den så kallade Trondheimsmodellen först såg dagens ljus. Fackförbund slog sig samman och gjorde en lista på krav som partierna i kommunen tvingades ta ställning till.

I valet för fyra år sedan fanns 50 olika punkter som LO-facket tillsammans med lärar- och sjuksköterskefacket vill ha införda. Innan valet lovade de rödgröna politikerna att de skulle jobba för att införa 43 av dessa krav.

– Och i dag, på valdagen, har vi lyckats få igenom 30 av kraven, säger John-Peder Denstad.

Några segrar som facket räknar är att de under mandatperioden lyckat stoppa en utförsäljning av stadens renhållningsverk. En annan är luft, vatten och jord fortfarande analyseras av kommunen och inte av ett privat företag som Höyre tidigare ville.

De fackliga kraven har gjort att Trondheim i sina kontrakt kräver att löner och villkor måste ligga i nivå med kollektivavtalet hos de företag som anlitas. Inom byggsektorn måste huvudleverantören ta ansvar för att arbetsvillkoren även är schysta hos underleverantörerna.

Hur populärt ett annat facklig krav var – att stänga krogarna en timme tidigare – är dock oklart.
Men de fackliga organisationerna krävde och fick igenom att stadens krogar skulle stänga klockan två på natten, istället för klockan tre.

– Politikerna är glada för att det har minskat problemet med fylleri men vår poäng var bara att kräva bättre arbetstider för de kroganställda. Det är belagt i flera undersökningar att de som jobbar nattetid har sämre hälsa än andra, säger John-Peder Denstad.

Inför årets val har de fackliga organisationerna i Trondheim vaskat fram en lista med 56 krav som de ställer på politikerna.

– Arbeiderpartiet, som är det absolut största partiet, har sagt att de ställer sig bakom 39 av dessa. De viktigaste kraven denna mandatperiod är att kommunen ska verka för fasta heltidsjobb.

Enligt opinionsundersökningar blir det fortsatt styre i Trondheim för den rödgröna alliansen där Arbeiderpartiet, Senterpartuet, miljöpartiet och soiciallisti venstre ingår.

Även i riket i stort ser de rödgröna ut att göra ett bra val, enligt de opinionsundersökningar som presenterats.

Socialdemokratiska Arbeiderpartiet ser ut att göra ett bra val, trots att de backat en del i valspurten.

En annan valvinnare blir troligen det konservativa Höyre som ser ut att plocka hem många röster.

Populistiska Fremskrittspartiet, där massmördaren Anders Behring Breivik var medlem de senaste åren, ser ut att tappa stort i dagens kommunalval.

Mer läsning: