Saab har tecknat ett nytt avtal värt 620 miljoner, som en del av en kortsiktig finansiering.

Avtalet är ett upplägg som innebär att Saabs kinesiska partner Youngman lånar ut 70 miljoner Euro för att få del i rättigheterna till den nya plattform Saab utvecklar, uppger TT.

Även om arbetet med det nya avtalet ännu inte är helt klart, enligt ett pressmeddelande från Saab, välkomnar Håkan Skött, IF Metalls klubbordförande, beskedet om att nya finansieringslösningar är på gång.

– Det visar att det finns folk som vågar och vill satsa på det här säger han, och tillägger att han inte är insatt i detaljerna men att det rör sig om en del av en bryggfinansiering tills de stora kinesiska investeringarna i bolaget har godkänts av myndigheterna.

Att det kommer in nya pengar i Saab, innebär dock inte att lönerna skulle vara på väg. Pengarna behövs för den kortfristiga finansieringen och för att bolaget ska ha pengar om det blir en rekonstruktion.

I dag lämnar Saab in sin överklagan till hovrätten, och Håkan Skött hoppas fortfarande att Saab kan få igenom en rekonstruktion. Det skulle ge medlemmarna pengar snabbt då den statliga lönegarantin i så fall faller ut.

IF Metall och Sveriges Ingenjörer har beslutat att invänta hovrättens beslut och därför inte begära Saab i konkurs i dag.

– Hovrätten ska behandla ansökan skyndsamt, och vi hoppas på besked samma dag som rätten får ansökan.

– Vi tar det här dag för dag nu. När vi får beskedet får vi se hur vi går vidare, säger Håkan Skött.

Om även de två andra Saabfacken, Ledarna och Unionen, inväntar hovrättens beslut i stället för att lämna in konkursansökan är ännu oklart.

– Jag vet inte hur de tänker. Jag har inte hört något om det säger Håkan Skött.