Både vd och arbetsledare frias för en elektrikers död på en återvinningsstation i Malmö för tre år sedan. Det blir heller ingen företagsbot. Tingsrättens slutsats är att olyckan orsakades av ”olyckliga omständigheter”.

Det är nästan tre och halvt år sedan som en elektriker, klar för dagen med ett eljobb Sydåtervinning, av någon anledning valde att gå genom sorteringshallen för att komma till sin bil. Inne i hallen arbetade en anställd hos Sydåtervinning med att sortera returpapper från en hjullastare.

Föraren backade, men såg inte elektrikern. Och elektrikern såg inte att hjullastaren kom emot honom. Elektrikern blev överkörd, och avled av skadorna.

Kammaråklagare Lotten Loberg åtalade vd:n för Sydåtervinning och en arbetsledare för vållande till annans död. Hon yrkade också på företagsbot på två miljoner kronor. Elektrikern var anställd av NEA Sydsvenska Elektriska AB, men det var Sydåtervinning som hade samordningsansvar för arbetsmiljön.

I fredags kom domen i Malmö tingsrätt. Såväl vd som arbetsledare frias. Enligt rätten har det funnits brister i arbetsmiljöarbetet. Sydåtervinningen hade inte riskbedömt arbetet i sorteringshallen, trafikreglerna var inte tydliga och det är oklart hur de förmedlas till entreprenörer och besökare. Dessutom saknades ytterbackspeglar på hjullastaren som körde över elektrikern.

Men för att ställa någon rättsligt till svars krävs att bristerna kan kopplas till olyckan, vilket man enligt tingsrätten inte kan i det här fallet. Varför han blev påkörd förblir oklart. Rätten konstaterar att olyckan inträffade på grund av ”samverkande olyckliga omständigheter”. Eftersom ingen anses skyldig frias även företaget från böter.

Staten får därmed stå för rättegångskostnaderna.

Domen kan överklagas fram till sista september.