MANAGUA. Efter 17 års juridisk strid har bananjätten Dole gått med på att ersätta 5 000 av 40 000 förgiftade arbetare i Centralamerika. Men 300 av dem kommer inte att gottgöras, de har dött under processens gång.

Totalt har 15 transnationella banan- och kemijättar stämts av arbetare som anklagar dem för att de har blivit förgiftade på sitt jobb.

Förlikningen mellan Dole food company (före detta Standard fruit co) och Provost and Umphrey, en av flera advokatbyråer från USA som förhandlat för arbetarna, gäller 5 000 bananarbetare i Centralamerika. De exponerades 1972 till 1980 för bekämpningsmedlen Nemagon och Fumazone som spreds på plantagerna. Men trots förlikningen accepterar inte Dole att pesticiderna hade skadliga konsekvenser för arbetarna.

– Dole food company understryker att det inte finns bevis för att hälsan tog skada av exponeringen. Men med tanke på vårt sociala ansvar har vi tagit detta utomordentliga steg, kommenterade Humberto Hurtado, talesman för Dole, nyheten om förlikningen.

Arbetarnas representanter är dock luttrade av dylika uttalanden. De hävdar att direktörerna väntar på att arbetarna ska dö en efter en.

– Det är ett typiskt uttalande för de transnationella bolagen som har ett dubbelt budskap: De vill undvika att framställas som bödlar och samtidigt skapa garantier mot framtida skadeståndskrav med förlikningen som grund, säger Jacinto Obregón, en av de före detta bananarbetarnas representanter.

Trots möjligheten till en juridisk seger accepterar han ändå förlikningen, för att undvika fortsatt lidande för de sjuka.

2001 inledde 7 000 sjuka bananarbetare ”Marschen utan återvändo”. Den gick från Chinandegaprovinsen på Nicaraguas Stillahavskust, där majoriteten av Standard fruits bananplantager fanns, till en vacker park framför nationalförsamlingen i huvudstaden Managua. Sedan det året har 2 520 av dessa människor avlidit. De själva och deras anhöriga var övertygade om att det beror på skador de fick av Nemagon.

En av de sjuka i parken är 59-åriga Doña Marina Girón som arbetade i åtta år för Standard fruit co. Hon återvände från sjukhuset för en halvtimme sedan, efter att ha opererats för njurproblem, och hon ligger till sängs.

– Det senaste besöket på sjukhuset varade i fem dagar och slutade med en njure mindre, och läkarna säger att jag måste vara försiktig för även den andra är i dåligt skick, säger hon och visar upp ett minst 30 centimeter långt ärr.

Arbetarnas krav är inte övermaga: en pension på 200 dollar per månad (1 300 kronor), rätt till gratis hälsovård (som vänsterregeringen Daniel Ortega under sina fyra år mer eller mindre har infört) och ett ekonomiskt skadestånd för deras skador.

Om två eller tre månader offentliggörs hur mycket förlikningen kommer ge de 5 000 sjuka arbetarna. Under den tiden kommer fler sjuka bananarbetare att avlida. Och det återstår 35 000 arbetare i Centralamerika som väntar på att deras sista år i livet ska bli lite värdigare.

Dick Emanuelsson

Fakta

Gift mot bananmask

• De kemiska preparaten Nemagon och Fumazone är pesticider/växtskyddsmedel som innehåller substansen DBCP (dibromklorpropan). Den utrotar masken nemátodo som angriper bananplantor.

• DBCP förbjöds i USA 1979 sedan studier hade visat att människor kan drabbas av sterilitet och cancer efter att ha utsatts för medlet. Användningen fortsatte i Centralamerika.

Processen är inte slut än

• Enligt förlikningen mellan Dole och Provost and Umphrey, ska 3 153 nicaraguaner, 1 000 honduraner och 700 costarikaner få ersättning.

• Enbart i Nicaragua är det 17 000 bananarbetare som via juridiska ombud har stämt tolv företag och i hela Centralamerika kräver sammanlagt 40 000 arbetare skadestånd för att de drabbats av sterilitet, cancer och hudsjukdomar.