Foto: Paul Madej

LO:s före detta avtalssekreterare avgår som medlare i statliga Medlingsinstitutet. Hans Karlsson accepterar inte att industrifacken ska diktera villkoren för resten av arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Att samordningen mellan LO-facken har spruckit fick Hans Karlsson, som också varit arbetsmarknadsminister (S), att avsäga sig sitt medlaruppdrag. Han anser att industrifacken borde ha stannat i samordningen och därmed kunna stötta både låglöne- och kvinnolönesatsningar i andra branscher.

Och eftersom Medlingsinstitutet har den lagstadgade uppgiften att göra industrins löneavtal till norm lämnar han i detta läge uppdraget, skriver han i en debattartikel i tidningen Östran.

Hans Karlsson uttrycker sin ilska i debattartikeln:

”Om Kommunals, Handels och Hotell- och restaurangfacket nu själva och mot medlarnas instruktion, ska försöka strejka till sig högre löneökningar eller möjligen med stöd av till exempel Elektrikerna kan alla räkna ut att ropen på inskränkningar i strejkrätten kommer att höras från arbetsgivarna och förmodligen falla i god jord hos vår högerregering.

Det är trist att behöva misstänka att IF Metall köper egna fördelar och betalar med de lågavlönade kvinnornas möjligheter.”