Berit Rollén

Foto: Bertil Ericson

Berit Rollén, 70 plus, har funderat mycket över hur det ska bli när hon och vi andra blir gamla. Som före detta statssekreterare (S) och myndighetschef retar hon många i arbetarrörelsen med sina krav.

Hur ska det bli när vi blir gamla och inte riktigt kan ta hand om oss själva?

Ett äldreboende med stuvade makaroner och korv till middag, nedsköljt med vatten eller lättmjölk? Tårta på balkongen när någon fyller år och vid riktigt festliga tillfällen en glittrande glad dragspelare som sjunger Harry Brandelius-låtar? En smörgås med extramild ost till kvällen – samma för alla?

Tankarna malde hos Berit Rollén, inte minst då hennes pappa hamnade på ett äldreboende.

– Det var rent och städat och så – men oerhört trist med breda linoleumkorridorer och ingen stimulans.

Efter ett tag dök det dock upp en äldre herre som Berit Rolléns pappa tyckte om. De två fann varandra, började luncha ihop, satt och pratade. Men så bröt det nya sällskapet benet, försvann och allt återgick till händelselösheten.

– Jag vill ha möjlighet att kunna välja det som passar mig även när jag inte längre klarar mig helt själv. Jag vill kunna välja att bo med vänner och likasinnade, jag vill vara en myndig människa. Jag vill välja min mat. Jag gillar inte makaroner och korv, så varför ska jag plötsligt börja med det när jag blir gammal?

Tillsammans med Monika Olin Wikman, även hon 70 plus, jurist och före detta landstingsdirektör, har hon skrivit stridsskriften Säg ifrån! Det händer för litet i äldreomsorgen.

Det är en hård vidräkning med äldreomsorgen i dag och om man måste sammanfatta den lilla skriften i en mening får det bli denna:

”Likriktningen sker till priset av att många gamla i praktiken dör medan de lever”.

– Inom äldreomsorgen i dag ska det vara lika för alla. Varför då? När det inte har varit lika för alla under resten av livet?

Enligt Berit Rollén innebär livet i äldrevården att gamla avskalas sin personlighet, sin identitet och sin historia. De får ge upp sina intressen, rätten att äta den mat de tycker om, rätten att duscha när de vill, rätten att gå på bio och teater, rätten att komma ut i friska luften.

– Vi vill inte riva upp den generella välfärdspolitiken. Det ska finnas vård och omsorg som bekostas av det allmänna – det vi får i dag. Men det ska också finnas en möjlighet att köpa tilläggstjänster, mat och service och sådant man är van vid. Varför ska man inte få använda sina sparade pengar även när man är gammal?

Ett utbud med tilläggstjänster ska finnas för den som fortsätter att bo hemma och använder hemtjänst och för den som bor på någon form av vårdhem, tycker hon.

Berit Rollén pekar på så kallade livsstilsboenden för äldre, designade efter vars och ens smak, eller intressen och värderingar. I dag finns det till exempel livsstilsboenden för människor med persiskt ursprung, för troende kristna, finländare, människor med husdjur, för döva och dövblinda.

Vi sitter på femte våningen i en ljus lägenhet med hänförande utsikt över Södermalm i den välbärgade stadsdelen Hammarby sjöstad i Stockholm. Socialdemokraten Berit Rollén är mycket medveten om att inte alla inom rörelsen tänder på hennes idéer.

Ett av de största hindren hävdar hon är just ideologiskt: kravet på att det ska vara rättvist.

– Det behövs ett nytt samtal om rättvisa i den nya tid vi lever i. Det måste vara förenligt med rättvisa att även under de sista åren få verklig valfrihet.

Just när vi träffas för intervjun har Alliansen gett besked om att skattesänkningen för pensionärerna skjuts på framtiden. Berit Rollén tycker att politikernas agerar förstrött och hakar på en småfråga då och då som berör de äldre – men undviker den riktigt tuffa debatten:

– Finansieringen av äldreomsorgen. Vi vill ha klara besked om vad samhället kommer att klara och vad vi själva måste stå för. Att veta vill­koren är grundläggande för ­socialförsäkringen. Varför gäller det inte här?

Hon kan inte se något fel i att privata vårdföretag kammar hem vinst så länge de betalar skatt, har inget emot att kalla sig kund som förväntas få tjänster levererade. En äldrepeng borde införas som kunden sedan kan välja att handla vård och omsorg med från dem som passar vederbörande bäst.

Berit Rollén är förvånad över bristen på opinion och debatt. Politikernas tystnad tror hon beror på att de vill skjuta det stora problemet framför sig: att allt fler kommer att ställa allt större krav på äldrevården.

– När 40-talisterna börjar inse att detta faktiskt handlar om dem, när de förstår att livet har ett slut och att de inte kommer att vara lika pigga som i dag när de blir äldre – då kommer de att agera.

Fakta

Berit Rollén

Ålder: 75 år.

Familj: Man, två barn och fyra barnbarn.

Bor: Bostadsrätt i Hammarby Sjöstad, Stockholm.

Karriär: Journalist på Stockholms-Tidningen, Veckans Affärer och Vi, statssek­reterare (S) på arbetsmarknadsdepartementet, generaldirektör i AMU-gruppen och Invandrarverket, landstingsdirektör i Stockholm.

Fritid: Föreläser och skriver om äldrevården. Motionerar. Har tillsammans med vänner bildat Salongen, som bjuder in föreläsare och samlas hemma hos någon.

Framtiden: ”Hoppas hitta ett livsstilsboende som passar mig.”