Industrifacket Pappers är först att anta LO:s avtalsplattform. Pappers är också först ut att påbörja förhandlingarna med arbetsgivarna.

Det var Pappers förbundsmöte som i går sa ja till LO-samordningens avtalskrav. Tidigare i år sa Pappers nej till att underteckna det nya industriavtalet.

– Vi kommer också att backa upp de fackförbund som kommer att ställa krav på en jämställdhetspott på 100 kronor, säger Matts Jutterström, avtalssekreterare hos Pappers.

Förhandlingarna börjar redan i morgon och då kommer Pappers att begära lönelyft med 860 kronor och en begränsning av visstidsanställningarna, som finns med i LO-plattformen.

Dessutom för Pappers fram egna krav. Det är bland annat en förenkling av lönebestämmelserna, arbetstidsförkortning på nio timmar per år samt en begäran om att diskutera sänkt pensionsålder med arbetsgivarna.

Nu kommer alltså LO:s fyra industrifack att förhandla samtidigt och de för fram olika krav. Och en stor skillnad blir att IF Metall, Livs och GS kommer att kräva större lönepåslag än Pappers, eftersom de tre har en avtalsplattform som kräver 3,7 procent eller minst 910 kronor i månaden.

Matts Jutterström säger att Pappers analys ser ut att hålla, Ett av skälen till att Pappers inte skrev på det nya industriavtalet var att det, enligt Pappers, inte skulle tillåta relativa löneförändringar, som exempelvis jämställdhetspotten innebär. Och det är just detta som, enligt honom, lett till sprickan i LO-leden.

– Jag vet inte hur de andra industrifacken resonerar. De två senaste avtalsrörelserna har vi använt jämställdhetspotterna och omfördelat inom vårt avtalsområde. Och jag förstår inte varför de andra industrifacken inte kan göra så, säger Matts Jutterström.

Han är öppen för att Pappers skulle kunna sätta lönenormen för hela arbetsmarknaden, men han tror inte det är särskilt troligt att det bli så.

– Vi är inte med i industriavtalet och arbetsgivarna lär inte släppa fram oss.