Kristian Lundberg efterlyste vid flera tillfällen i våras en existentiell arbetarlitteratur, som skulle kunna göra reda både för de orättvisor som återkommit i det svenska samhället och för vad de orättvisorna andligen gör med människorna.

Beställningen är naturligtvis angelägen, men åtminstone en författare har redan sen länge levererat.

Kjell Johansson skildrar klassamhället, ner på de allra mest föraktade nivåerna, och hans skrivkonst går in i människor som frågar vad det är att vara människa, som har hamnat i den belägenheten att de måste återuppfinna meningen, därför att den tagits ifrån dem. Man måste vara berövad nånting för att bli existentialist, det är ingenting för goddagspiltar att skapa sig en tillvaro, om det så sker med lögn. (Inbegripet porträttet av Gogol i den mäktiga romanen från 1979).

Den extra fjärde volymen i trilogin Huset vid FlonSjön utan namnRummet under golvet griper särskilt tag tack vare berättarens alltmer uppenbara besvär med verklighetssinnet. Läsaren får följa Eva mot undergången medan hon ljuger för sig själv om sin plats i världen och inte längre kan skilja de nödvändiga fantasierna från en alltmer åtskruvad verklighet som är i färd med att mönstra ut henne.

Inte ens det förflutna går att stödja sig på, inte ens i form av objektiva dokument: socialtjänstens utredningar om den dysfunktionella familjen under hennes uppväxt i huset i utkanten av förstaden.

Det förflutna bits nämligen. Och Eva har nästan ingenting kvar att försvara sig med.

Fotograf: Carl Thorborg

På Stockholms Stadsteater spelas just nu en dramatisering av de två första delarna i trilogin under titeln Huset vid Flon. Den är klart sevärd, men det finns en obalans i föreställningen. Nämligen att den avslutande halvtimmen är så mycket mycket bättre än startsträckan, som är full av tjafs och rekvisita.

Det har att göra med att ramen för föreställningen är att syskonen Einar och Eva träffas för att städa ur mammans hem sen hon dött. Då dyker minnena upp, huller om buller, och Niklas Hjulströms regi har inte samma styr på dem som Kjell Johanssons egen nakna prosa. Ingen av de andra agerande är riktigt på riktigt. Utom i slutet då: Jonas Hellman-Driessen som Axel.

Vissa recensenter har kallat föreställningen för en pilsnerfilm, men det tycker jag är orättvist. För vad vi ser är ju filtrerat genom Einars och Evas medvetanden, och just därmed blir gestalterna förgrovade, stiliserade. Skådespeleriet är det inget fel på.

Men den där avslutande halvtimmen. Då är det som i Kjell Johanssons prosa. Känslan av att det pågår ett utdraget drunknande, som kallas ”livet”.

Kjell Johansson, f. 1941

Läs också: Victor Estbys nyskrivna porträtt i LO-Tidningen av förorten Midsommarkransen, skådeplats för Kjell Johanssons böcker.

Seminarium om Kjell Johanssons författarskap: ”Tröst, upprättelse och motstånd”
Medverkande: Gunder Andersson, 
Arne Melberg,
 Agneta Pleijel, 
Jan Stolpe,
 Jenny Wrangborg
Samtalsledare: Daniel Suhonen
Tid och plats: Lördag 10 september kl 13-17, ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm

 

Roman: Det var inte jag
Författare: Kjell Johansson
Förlag: Weyler

Teaterföreställning: Huset vid Flon
Regi: Niklas Hjulström
Dramatisering: Kjell Sundström och Niklas Hjulström
I rollerna: Anja Lundqvist, Göran Ragnerstam, Anders Johannisson, Katarina Ewerlöf, m fl
Scen: Stockholms Stadsteater

Bibliografi
Romaner:

Det finns en krog på vägen till varje revolution 1972

Lenins dröm 1974

Leva sitt liv 1978

Vinna hela världen 1981

En rädd människas berättelse 1984

Ormbunksblomman 1986

Gogols ansikte 1989

Sju huvudens historia 1992

Följa John 1994

Huset vid Flon 1997

En rövarhistoria 2000

Sjön utan namn 2003

Rummet under golvet 2006

Karolus Karlssons liv och verk 2009

De utsatta (de första Flonböckerna i tjockpocket) 2011

 

Barnböcker (illustrationer Gunna Grähs):

Jullan vill vara med 1982

Jullan vill ha en docka 1983

Jullan hittar en peng 1984