Saab Automobile ansöker om rekonstruktion, enligt ett pressmeddelande från ägaren Swedish Automobile.

Saab har kallat in fabrikspersonalen till jobbet från klockan sju i dag rapporterar TV 4 Nyheterna Väst.

– De ska få information, en uppdatering av läget, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning till TT, utan att vilja berätta fler detaljer.

Några löner har inte betalats ut.

Montören Fredrik Almqvist fick ett telefonsamtal på tisdagskvällen om att han skulle till jobbet.

– De sade inte vad det handlade om. Bara att vi skulle vara här. Nu sitter vi här i en dödstyst fabrik i spänd förväntan. Vi pratar och umgås, säger han till TT.

De anställda har inte fått veta när de ska få informationen från företaget.

– Hoppas att de har något konstruktivt att berätta. Det går ju mycket rykten nu om rekonstruktion och så, säger han.

Produktionen har stått stilla i runt fem månader.

Domstolen väntas nu utse en rekonstruktör som ska arbeta tillsammans med ledningen för Saab Automobile. Saab-ledningen räknar med att inom tre veckor presentera en rekonstruktionsplan för sina långivare med mer detaljer om hur processen ska gå till.

Initialt ansöker man hos domstolen om tre månaders frist för att genomföra rekonstruktionen. Bolaget kommer också att ansöka om statliga lönegarantier så att de anställda under rekonstruktionen ska kunna få löner utbetalda. Augustilönerna, som ännu inte betalats ut, räknar Saab med ska kunna betalas ut så snart domstolen godkänt ansökan.

Företaget vill att domstolen utser advokat Guy Lofalk till rekonstruktör. Det var han som genomförde 2009 års rekonstruktion av företaget.

Dotterbolagen Saab Parts AB, Saab Great Britain och Saab Cars North America omfattas inte av rekonstruktionsansökan.

Enligt Saab-chefen Victor Muller står både Pang Da och Youngman bakom planen.

”Sedan vi säkrat den långsiktiga finansieringen med villkorade överenskommelser med Pang Da och Youngman, som båda stödjer den frivilliga rekonstruktionen, har vi fokuserat på att säkra finansiering för att täcka perioden tills det att vi får deras pengar”, skriver Muller.

Enligt IF Metalls ordförande Stefan Löfven kan rekonstruktionen vara positiv för Saab. Han hoppas att tingsrätten nu snabbt hanterar ansökan så att de anställda kan få ut sin lön via den statliga lönegarantin.